1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nyrenoverad orgel redo att möta publiken

I den nyerenoverade orgeln i Carl Gustafs kyrka förenas gammal och ny teknik.
Med pipor från 1800-talet och inbyggd dator är den åter redo att möta sin publik.
Idag inleds orgelveckan i Karlshamn.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2006

Ljudet som alstras i piporna fyller rummet. När dörren till Carl Gustafs kyrka öppnas, tränger orgelmusiken för ett ögonblick ut till vardagsflanörerna på Drottninggatan. Någon går in. Lyssnar en stund på organisten Mari Sundås som förbereder sin lunchkonsert.

Omfattande renovering

Det är precis det som är tanken med orgelveckan. Att locka Karlshamnsbor och andra blekingar att komma och lyssna på orgeln, som under det senaste halvåret genomgått en omfattande renovering, som med varsam hand genomförts av danska orgelbyggare.

- Orgeln är instrumentens drottning. Ur denna finns en hel orkester att lyfta fram, säger organisten Mari Sundås.

Orgeln i Carl Gustafs kyrka har förvandlats genom århundradena. Den nuvarande orgeln byggdes 1973-74. Men fasaden och en stor del av pipmaterialet är från slutet av 1800-talet. Klangeffekterna från romantiken ger orgeln dess speciella prägel. Den gamla tekniken har kompletterats med en dator. Med den kan man ända klang med en knapptryckning.

- Men det är fortfarande organisten som gör jobbet, tillägger Mari Sundås.

Lunchmusik

I dag, onsdag, bjuder hon på orgelmusik vid lunchen. Lunchkonsert blir det även på torsdag med kantor Roger Eriksson och på fredag spelar Fredric Svensson, organist i Ronneby.

Orgelveckans huvudkonsert är på lördag kväll, med Hans Fagius vid orgeln. Han professor vid det Kongelige danske Musikkonservatorium.

Ett gediget program utlovas med bland annat Fantasi och fuga över Ad nos, ad nos salutarem undam av Franz Liszt. För att lyfta fram Mozartåret, kommer han också att framföra något verk av W A Mozart.

Vid söndagens avslutningskonsert är Börje Tornborg orgelsolist. Han framför bland annat Mendelssohns Sonat nr 1 i f-moll.

Tillsammans med Vokalensemble Bachspeglarna, tio sångare från hela Blekinge, solister och instrumentalister under Staffan Sundås ledning, framförs Kleine Orgelmesse av J Haydn och J S Bachs Kanatat 150 Nach dir, Herr, verlanget mich.

Carl Gustafs kyrka invigdes 1702, men den ursprungliga orgeln revs 1880 och ersattes med en ny som byggdes om 1940.

När det sedan blev dags för renovering på 1970-talet bestämde man sig för att gå varsamt fram.

- Min företrädare, Börje Tornborg har berättat att han låg vaken och funderade över en hel natt och bestämde sig för att det var värt att spara materialet från den tidiga orgeln. Det var ett ovanligt beslut på 70-talet. Och ett väldigt bra beslut, säger Mari Sundås.

Anna Lundholm
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.