1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nu tar spritkungen emot

Alltmedan nya spritkungar tvistar om rätten till den gamla spritkungens namn, har en utställning om den samme färdigställts på Karlshamns museum..
Nyheter • Publicerad 7 januari 2002

- Utställningen är något vi länge har jobbat för och den ska vara permanent, säger Bengt Gabrielson som satt ihop den sällsamma historien om L O Smith.

Utställningen finns i den så kallade jugendsalen i muséet. Ett namn som enligt Bengt Gabrielson är helt felaktigt eftersom salen är äldre än så. I stället har han döpt om salen till Spritbolagssalen. Och väggarna pryds numera av både bilder, foton, dokument samt textade skyltar med historiska fakta om L O Smith.

- Vi gav också konstnären Jorge Guila i uppdrag att illustrera ett par scener ur L O Smiths liv, berättar Bengt Gabrielson.

Resultatet blev 14 tavlor som kronologiskt följer brännvinskungens liv och leverne.

En annan del i utställningen är några av de många brev som L O Smith skrev under sin livstid. I synnerhet brevpappret tål en extra noga granskning. Ett av dem pryds av små änglar - som tillverkar brännvin.

Åsa Meierkord
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.