1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nu drabbar Rederiet oss igen

Många minns fortfarande tv-serien Rederiet. Nu släpps de fyra första säsonger på dvd.
Nyheter • Publicerad 26 september 2014
Besättningen på Rederiet under de första två säsongerna.
Besättningen på Rederiet under de första två säsongerna.Foto: Bengt Wanselius/SVT
Foto: 

Många av oss har övergett de stora, klumpiga dvdboxarna. Det är lättare att se filmer och tv-serier via Netflix, HBO Nordic och SVT Play. Då slipper vi också springa fram till dvdspelaren och byta skiva efter fyra avsnitt. Och de flesta av oss är trots allt ganska lata.

Ändå är Rederietboxarna efterlängtade av många.

Den lättsamma dramaserien är en av SVT:s absolut största succéer genom tiderna och mellan 1992 och 2002 sändes den i hela 20 halvårssäsonger med sammanlagt 318 avsnitt.

Tidigare har utvalda avsnitt och höjdpunkter från serien funnits på dvd, men nu är det premiär för säsongsboxar och säsong ett släpptes i måndags.

För alla som numera följer – eller har sett – serien på SVT:s Öppet arkiv på nätet väntar inga större överraskningar. Säsong ett rivstartade förvisso, men serien blev bättre och mer raffinerad genom åren.

Den stora behållningen med den första dvdboxen är det nyinspelade extramaterialet. Där möter vi allas vår Joker (Johannes Brost), Raspen (Göran Gillinger) och Yvonne Dahlén (Lena Strömdahl) som tittar på avsnitt ur den första säsongen och delar med sig av personliga minnen och tidigare helt okända anekdoter från inspelningarna.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.