1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Norman Mailer är död

Norman Mailer, den amerikanska litteraturens enfant terrible, har avlidit i en ålder av 84 år. Fakta och empati var viktiga utgångspunkterna i hans författarskap, under många år kantat av personliga skandaler. (TT Spektra)
Nyheter • Publicerad 10 november 2007

Norman Mailer, den amerikanska litteraturens enfant terrible, har avlidit i en ålder av 84 år. Fakta och empati var viktiga utgångspunkterna i hans storartade författarskap, under många år kantat av personliga skandaler.

Få har som han skildrat 1900-talets USA. Norman Mailer har skrivit om Lee Harvey Oswald, om Marilyn Monroe, om brottslighet, sexualitet och om sina krigsupplevelser i Stilla havet.

Det var andra världskriget som gjorde honom till författare. Som 21-åring, med en teknisk examen från Harvard, blev han inkallad som infanterisoldat i Filippinerna. Erfarenheterna använde han i debutromanen, "De nakna och de döda", som handlar om vad kriget gör med unga män, om sadism, snusk och rivalitet. Romanen publicerades när han var 25 år och blev en stor internationell framgång.

Den är skriven av en författare som aldrig kallade sig pacifist, men som under sina långa karriär skulle ha många kritiska synpunkter på USA. Irakkriget var han helt emot från början, ett krig enligt honom präglat av en stor ohederlighet från Bushregeringens sida och som fördummar amerikanerna. Om detta skrev han i "Why we are at war" (2003).

Mailer skrev journalistik, biografier, essäer, dramatik och romaner. "Fakta är allt man behöver, fakta och författarens empati", sade han. Vid sidan av kollegor som Tom Wolfe, och Joan Didion utvecklade han under 1960- och 70-talen den litterära journalistiken, "New Journalism" kallad, även om Norman Mailer på många sätt var den som gick längst. I Pulizerprisade "Bödelns sång" (1979) utgick han från den verkliga historien om den amerikanske massmördaren Gary Gilmore men lade samtidigt hela den amerikanska nationen på analysbänken.

"Hårda killar dansar inte" (1984) däremot är en rafflande och mystisk spänningsroman som utspelas i Provincetown, Cap Cod, där Norman Mailer under årtionden och med olika fruar bodde i ett hus nära havsbandet.

Machomannen Mailer förde ett privatliv som får Persbrandt att framstå som en söndagsskolelev. Han var gift sex gånger och har nio barn. Det kortaste äktenskapet varade en dag, det längsta, hans sista, mer än ett kvarts sekel och fram till hans död.

Ännu i 60-årsåldern uppträdde han berusad i tv-shower, han har skallat litteraturkritiker och hamnade på 70-talet på våldsam verbal kollisionskurs med den amerikanska feministrörelsen. Värre var att han 1960 på fyllan gav sin andra fru två hugg med en pennkniv. Hon överlevde, Mailer kom undan med villkorlig dom. För The Guardian berättade han över fyrtio år senare att han efter så många år hunnit smälta mörkret i den händelsen, men att det varit långt tyngre för deras två barn.

Norman Mailers näst sista roman, "Evangelium enligt Jesus", kom 1997 och är en slags biografi med Jesus själv som berättare. Den sista romanen däremot handlar om Hitler. "The Castle in the Forest" gavs ut tidigare i år och fick stor uppmärksamhet även i Sverige. I den försöker Norman Mailer förklara Hitlers ondska. I barnet Adolf ser han en motbjudande och elak pojke, tillkommen genom incest. Eventuellt är mamman, Klara, också hans storasyster. Boken väckte starka reaktioner bland tyska judar som menade att man inte genom konst kan förstå Hitlers personlighet eller ondska. (TT Spektra)

Fakta/Norman Mailer

Föddes 1923 i New Jersey i en judisk familj, växte upp i Brooklyn.

Fick Pulizerpriset för "Bödelns sång". Bland hans mest kända romaner finns "De nakna och de döda", "Könets fånge", "Hårda killar dansar inte" och "Patrioten".

Han skrev biografier om bland andra Marilyn Monroe, Pablo Picasso och Lee Harvey Oswald.

Han har varit gift sex gånger och har nio barn.

Norman Mailer avled tidigt på lördagsmorgonen på grund av akut njursvikt. (TT Spektra)

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.