1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Feministisk ikon mot sin vilja och en produktiv författare som alltid gått sin egen väg. För sina skildringar av kvinnors erfarenheter, och sin visionära kraft får Doris Lessing årets Nobelpris i litteratur.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2007

- "ThatÕs ridiculous! Har de verkligen sagt det?", säger Doris Lessing till TT Spektra när hon fått höra Svenska Akademiens beskrivning av henne som "den kvinnliga erfarenhetens epiker". Den fortsatta motiveringen, "som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning", avfärdar hon inte lika snabbt.

- Goodness! Kan jag ens förstå det utan att tänka på det en lång tid? Hm, nej.

Vad tänkte du när du fick höra att du vunnit?

- Ingen skulle kunna säga att man inte är nöjd. Men jag steg precis ur en taxi på gatan som var full av fotografer så det kom verkligen som en överraskning. Du vet, det här har pågått i ungefär 40 år, så jag har slutat förundras.

Man kan säga att det hade varit på sin plats med ett "äntligen" i Börshuset. Den brittiska författaren Doris Lessing har varit aktuell i Nobelsammanhang så länge att hon nästan blivit uträknad, kanske i synnerhet som hennes senare romaner inte håller samma kvalitet som de tidigare. "Hej då, Doris Lessing" var rubriken till författaren och litteraturkritikern Marie Petersons recension av Kärleksbarnet, som kom på svenska för två år sedan.

- Det var en tydlig försämring, nästan lite snaskigt, den åldrade kvinnans blick på unga män till exempel. Det är inte oproblematiskt. Men hon får ju priset för ett helt författarskap, och man kan verkligen tala om ett stort författarskap. Doris Lessing sneglar inte på trender, på modernitet, rangordningar eller stilar. Hon är som en plog.

Som en tankvagn Många kraftfulla uttryck används för att beskriva Doris Lessings författarskap. Hon skrev "som en tankvagn" enligt hennes tidigare översättare på Trevi. Översättaren Annika Preis talar om Lessings förmåga att skifta stil beroende på ämne.

Över femtio titlar i olika genrer har det blivit under Doris Lessings nära 60 år

som författare. Hon föddes av brittiska föräldrar i dåvarande Persien men växte upp på en farm i det som var Sydrhodesia dit föräldrarna flyttade med förhoppningar om bättre ekonomiska villkor som aldrig infriades.

Flyttade till London Om uppväxten berättar hon i första delen av sin självbiografi, Under huden som kom 1994. Som 14-åring lämnade hon skolan. Den unga Doris Lessing arbetade en tid som växeltelefonist. Det mekaniska arbetet gav tid för dagdrömmar som hon själv ansåg viktiga för sitt gryende författarskap. När hon flyttade till London hade hon ännu inte fyllt 30. Med sig hade hon manuskriptet till sin första roman, Gräset sjunger, och sin yngste son. Bakom sig lämnade hon två spruckna äktenskap och sina två första barn.

Banbrytande kvinnoskildringar Livet i Afrika återkommer i mycket av det hon skriver. Debutromanen Gäset sjunger handlar om kärleksförhållandet mellan en vit farmarhustru och hennes svarte tjänare. Även den självbiografiska serien Våldets barn, Martha Quest-serien även kallad, utspelas till stora delar i Afrika. De fem romanerna är skrivna under 1950- och 1960-talen, och är på många sätt banbrytande skildringar av den självständiga kvinnan.

- Det här är en utvecklingshistoria där kvinnan hela tiden står fast och tydligt i centrum. Det är hela tiden hennes tankar, drömmar och visioner. Det är märk-

värdigt för i vanliga fall brukar hennes vägar alltid korsas av en man som ställer henne i skuggan. Men så är det inte med Martha Quest, säger Marie Peterson.

"Självbelåtna människor" Med Den femte sanningen (1964) fick

Doris Lessing sitt stora genombrott. Romanen handlar om samliv påverkat

av politiken och växlar vilt mellan olika stilnivåer, mellan drömmar och olika

dokument. I den hittade den framväxan-de kvinnorörelsen i Storbritannien ett pionjärverk, vilket Lessing aldrig omfamnat.

- Jag är inte intresserad av att vara en feministikon. Om du är kvinna och tänker överhuvudtaget måste du skriva om det, annars skriver du inte om den tid du lever i. Men det jag inte kan stå ut med är att den feministiska revolutionen producerade några av de mest självbelåtna och minst självkritiska människor världen någonsin har skådat, sade hon i en intervju med The Guardian i vintras.

Kommer du till Stockholm?

- Jag vet inte, det är för mycket begärt att jag ska svara på det nu. Jag har bara vetat det här i två timmar, säger hon.

doris lessing

- Barndom: Född den 22 oktober 1919 av brittiska föräldrar i Iran som Doris May Taylor.

- Politik: Mellan 1952 och 1956 var Doris Lessing medlem i det engelska kommunistpartiet och deltog aktivt i kampen mot atomvapen. På grund av sin regimkritik var hon förbjuden att besöka både Sydafrika och Sydrhodesia under lång tid.

- Giftermål: Har varit gift två gånger, med Frank Charles Wisdom (1939-1945) och Gottfried Lessing (1945-1949). Har två söner och en dotter.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.