Nobbar kondom
Ångest efter den där natten då kondomen blev kvar i plånboken. Sveda och klåda. Oro. Många väljer fortfarande att strunta i kondom. Och könssjukdomar fortsätter att spridas.
Fram till oktober i år är det 235 personer i länet som drabbats av klamydia. Helt i onödan.
Snacket om att samlag med kondom är som att äta kola med papper, kondomen sprack eller jag var för full för att kunna tänka klart funkar inte längre. Det är genomskådat för länge sedan.
- Det är mest bortförklaringar, men inte alltid. De som inte använder kondom utsätter sig för onödiga risker. De som drabbas av klamydia är oftast ungdomar i gymnasieåldern. När de kommer hit far de så illa, är rädda, oroliga och jättenervösa, säger Anna Wideskär-Benoni, som jobbar vid infektionsmottagningen i Karlskrona.
Leda till sterilitet
Klamydiabakterier smittar genom samlag. Den som drabbas får milda eller inga besvär alls.
Besvären kan vara sveda när personen i fråga kissar, magont och klåda. Bakterierna kan om de får gro fritt orsaka äggledarinflammation hos tjejer och bitestikelinfektion hos killar. Äggledarinflammation kan i sin tur leda till sterilitet.
- En del av de som kommer till oss återkommer med smitta. Vi håller inga förmaningstal, men det enda sättet man kan skydda sig är ju med kondom. Men det man säger verkar inte alltid fastna. När hiv kom var alla medvetna om vikten av att använda kondom, men den insikten har försvunnit, säger Anna Wideskär-Benoni.
Prata om sex
Den som misstänker att han eller hon drabbats av någon könssjukdom kan söka sig till infektionsmottagningen, ungdomsmottagningarna eller någon vårdcentral.
Tjejerna får genomgå en gynekologisk undersökning och lämna urinprov. Killarna får också lämna urinprov och blir undersökta.
- För somliga är det första gången de är med om en gynundersökning och de kan vara ledsna. Jag tycker informationen till ungdomar om könssjukdomar är alldeles för liten. Det finns ett stort behov hos ungdomar att prata om sex, säger Anna Wideskär-Benoni.
Hiv, syfilis, gonorré och klamydia lyder under smittskyddslagen. Det gör däremot inte vårtviruset kondylom.
Den person som drabbats av exempelvis klamydia måste uppge vilka partner han eller hon legat med det senaste halvåret.
- Ibland söker vi till och med ett år tillbaka i tiden. Vi måste ju hitta någon annan som är positiv. Man måste ju som sagt ha fått smittan av någon. Jag skickar ut brev till dessa personer. Kommer de inte skickar jag ut påminnelser. Kommer de inte trots påminnelser går ärendet över till smittskyddsläkare, säger Anna Wideskär-Benoni.
Behandlingen av klamydia är en sju dagar lång penicillinkur. Fram till oktober i år har det även upptäckts tre fall av syfilis och ett fall av gonorré i länet.