1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Myser inför ny teatervår

Nyheter • Publicerad 19 januari 2002

Räkna med mycket nytt från Regionteatern Blekinge Kronoberg i vår, till hösten och långt in på nästa år. Med ett intensivt samarbete över länsgränserna.

- Det som produceras har en klar förankring i den region vi befin- ner oss, säger teaterchefen Ingrid Kyrö.

Närheten till såväl bra författare som musiker och partners ökar ofrånkomligt både spännvidden och intresset.

Plus att det bäddar för återkommande kontakter och arbetsprojekt.

Det är vad som hänt och händer mellan exempelvis Blekinge och teaterns centrum i Växjö.

Eller vad sägs om följande:

Teatersmedjan i Karlshamn som en part av tre i ett nytt och exklusivt lustprojekt om två noveller av Pär Rådström och Magnus "Mankan" Nilsson. Ett samarbete med Regionteatern samt Byteatern i Kalmar, med fyra planerade föreställningar av Dig man, dig på vardera platsen med premiär i april.

- Dig man, dig är en modern saga om att våga språnget ut i det okända. Två berättelser om män och deras attityder och drömmar, säger teaterns kapellmästare Jan Lindell.

Gymnasieelever i Karlskrona som engagerade i referensgruppen inför ungdomspjäsen Var man av Greta Sundberg. Ett samtal med utgångspunkt från tragiska händelser runt omkring oss där livet nu och framtidsdrömmar är utgångspunkten för texterna.

- En stark ungdomspjäs som känns väldigt angelägen, betygsätter Ingrid Kyrö inför premiären i mars. Pjäsen är tänkt att spelas för åttor, nior och gymnasiets elever där vi redan har klart med 24 föreställningar i Blekinge.

Nya berättelser av författarna Margareta Skantze, Karlskrona, Ulf Nilsson, Ronneby och Per Nilsson, Sölvesborg. Två redan färdiga; Skantzes 55 minuter Wägner och Ulf Nilssons Adjö Herr Muffin som är inbokade för våren år 2003.

- Per Nilsson har lovat skriva en ungdomspjäs för oss till hösten 2003. Vi hade kontakter i början på sommaren och allt är förberett, fortsätter Ingrid Kyrö belåtet.

Ett fortsatt samarbete mellan Mary Lou Ward (en av de fast anställda skådespelarna på Regionteatern) och Musik i Blekinges grupp Unit. Senast det begav sig var i 55 föreställningar av Spela en Harry!, nu aktuella inför Vargtimmen som kommer till hösten.

- Vi hade roligt tillsammans och pratade redan då om att göra något annat tillsammans. Det har dröjt eftersom det varit lite svårt hitta rätt material, säger Mary Lou Ward.

Som Kultur redan berättat (BLT 7 januari) bjuder stundande teatersäsong i Blekinge och Kronoberg på inte mindre än fyra urpremiärer, därav tre för en yngre publik, samt Mary Lou Wards nypremiär med Måste man älska sin mormor?

- Även om det är vuxenteatern som syns mest utåt för Regionteatern gör vi mycket för barn och ungdomar, påpekar Ingrid Kyrö vidare.

Bevisen finns. Bland annat Im och hans vän Per Fekt som får urpremiär 15 februari på Saltöskolan i Karlskrona, Jordens ensammaste som når Blekinge i mars samt redan nämnda Var man i mars/april.

Den stora scenproduktionen i vår är Henning Mankells berättelse Svarte Petter, en svart komedi om den girighet som följer efter en miljonvinst på lotto.

- Den föreställningen ges i fyra av Blekinges kommuner. Dock inte i Ronneby eftersom där inte finns någon scen som klarar dekor och teknik. Tidigare spelade vi i Kallingeskolan men dit ville inte publiken komma, säger Ingrid Kyrö.

Mankells sätt att skriva sina berättelser, vilka flera redan satts upp i teaterform, har visat sig bli godbitar för besökarna. Vilket kan stämma in även på Svarte Petter, åtminstone om vi får tro de som tjuvtittat i manus och i förberedelserna.

- Fyndigt skriven och oerhört rolig, heter det från initierat håll inför premiären i Växjö 8 mars och första föreställningarna i Blekinge, i Sölvesborg respektive Karlskrona, knappt tre veckor senare.

Klaus-Göran Ohlsson

Klaus-Göran Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.