1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Musik dämpar ångest

Hösten och vintern är depressionernas tid och av tradition så också skivsläppens.
Det tycks som en fantastisk tajmning.
- Det är en skitbra kombination, förutom att klämma oss på slantarna under julkommersen så kan de kräma ur oss pengarna när vi försöker dämpa vår ångest. Genialiskt, säger Mikael "Micke" Svensson.
Nyheter • Publicerad 15 november 2003

Runt det lilla bordet sitter fyra självutnämnda depressionsexperter. Det luktar gott av

kanelte och pepparkakor.

- Ska ni inte ha pepparkaka, undrar Stefan "Pelle" Persson. Här har man gjort sig till och handlat hem finfika.

Micke, Hans Bro och Niklas "Nicke" Sjöström tar under tystnad varsin pepparkaka.

Som ett brev på posten

- Höstdepressionen kommer ju som ett brev på posten vid den här tiden, säger Nicke. Dessutom går ju allt som kan gå åt helvete åt helvete. Antingen får man sparken eller så gör bruden slut.

De andra skrattar instämmande.

Men det behöver inte vara något som händer, depressionen kommer ändå. Det enda som hjälper som terapi är fest och musik, om man inte ramlat dit ordentligt och ligger totalt förstörd under täcket. Framförallt musik, resonerar de. Musik är livet.

I vardagsrummet står back efter back med skivor, i Billyhyllorna är det skivor, skivor och åter skivor.

Ett kilo apelsiner

- Vissa låtar kan vara som en vitaminspruta eller ett kilo apelsiner som gör att man blir gladare. Glad blir man liksom aldrig på hösten som man blir i en buske på sommaren, säger Hans. Loks Stänkskärmar och sprit kan fungera så ibland.

- Man kan ju också plocka fram en gammal Joy Division-platta för att förstärka misären. Man vill må lite skit och sitta där i mörkret och softa. Det är viktigt, kanske lite pubertalt, men skönt, menar Nicke.

Måste det vara en gammal låt? Går ni aldrig och köper en ny skiva för att hitta rätt?

- Inte jag. Det måste vara säkra kort. Oftast är det en viss låt som man vet handlar om något skittråkigt, som till exempel att tjejen dragit till månen med en hund eller något sådant, säger Pelle och trugar om mer kanelte.

- Eller så har man vissa minnen till en platta eller låt, tillägger Nicke.

En höstsvacka

Hans har funderat ett tag över just kombinationen nya skivor, höst och depressioner. De flesta har ju en höstsvacka i någon form, det hör till mörkret och att det blir svinkallt. Hade det inte varit smart att bara släppa deppig musik på hösten och Gessletrallet på våren?

- Det är en skitbra kombination. Förutom att klämma oss på slantarna under julkommersen så kan de klämma ur oss pengarna när vi försöker dämpa vår ångest. Genialiskt, säger Mikael "Micke" Svensson.

Broder Daniels nya

Men han håller inte med om att det måste vara en gammal låt. Broder Daniels nya skiva Cruel Town fungerar utmärkt, menar han.

- Broder Daniel? Köper du en Broder Daniel-platta så vet du ju precis vad du får. Det är inte som att köpa en ny platta precis! Det håller inte, säger Pelle.

Om ni skulle plocka ut den ultimata höstdepparplattan, vilken skulle det bli?

- Att plocka ut en hel platta är inte lätt, men The Cures Head on the door är bra, deppig, säger Pelle.

Något brutalt

Nicke vill ha något brutalt. Deathmetalklassikern Realm of Chaos med Bolt Thrower är brutalt bra, slår han fast. Hans plockar fram R.E.M:s Automatic for the people. Ett val som väcker beundran bland de andra.

- Bra platta. Helt klart en höstplatta. Inte deppig men bra ändå.

Micke har svårt att bestämma sig. R.E.M. eller Broder Daniel. Efter ett visst dividerande fram och tillbaka och efter påtryckningsförsök från de övriga bestämmer han sig för Broder Daniel.

- Vilken skiva spelar ingen roll. Det fungerar med vilken som.

Jerry Backlund
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.