Modiga kvinnor och deras historia
l Gunila Ambjörnsson
-Äventyrerskor
-BonnierCarlsen
n "Alla vet vad en äventyrare är. Men vad är en äventyrerska?"
Gunila Ambjörnsson skriver i sin nya bok Äventyrerskor om sju ovanlig kvinnor.
Hon berättar om Beryl Markham - den första kvinna som flög över Atlanten, om Mary Kingsley som ville upptäcka världen, om Vilda Västerns mytomspunna Calamity Jane som kanske hade barn med Vilde Bill, om politiske agitatorn Emma Goldman, om Mary Piqueray - anarkisten som vägrade ta Trotskij i hand, om Alexandra David-Néel som började som operasångerska och slutade som lama, och om filmstjärnan Asta Nielson som i början av 1900-talet revolterade genom att klä sig manligt och ha pojkfrisyr.
Ambjörnsson försöker fånga deras besatthet, deras passion till äventyret. Calmaty Jane och Mary Kingsley levde under 1800-talet, övriga verkade i början av 1900. Inte förrän 1919 fick kvinnorna rösträtt i Sverige så de levde i en tid som inte tillät kvinnor att så värst mycket. Men dessa kvinnor satte sig över konvenansen och tog för sig.
" ... om man nu ohyggligt gärna vill något. Och om man bara har ett liv, men en stark vilja? Och tiden och ens villkor är som de är?"
Ambjörnsson skriver om omgivningens misstro och fördomar. Man trodde inte att Mary Kingsley utfört sina forskningsresor eller att Alexandra David-Néel varit i Tibet.
Man kritiserade öppet deras utseende. Asta hade för lång näsa och för platta bröst, Emma var för stor och tjock, Calamity Jane för okvinnlig och lögnaktig osv. Frågan är om deras drömmar uppfylldes eller om priset blev för högt.
Boken är intressant ur kvinnoperspektiv. I en intervju i Ett hjärta av jeans som gjordes 1998 framkommer att man i dag, igen, tycker att kvinnan ska vara "lite ljuv, lite lagom, inte prata för högt, vara lite avmätt".
År 1998! Tack och lov att böcker som Äventyrerskor skrivs. Kanske kan Äventyrskorna väcka tankar hos unga läsare. Tankar som:
- Kunde dessa tanter - då, så kan väl jag.
Brita Elmers