1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Melodifestivalen fyller 50

1956 började det hela.
Den 21 maj är det dags för den 50:e finalen.
Melodifestivalen jubilerar.
I Sverige firas det med utgivning av Melodifestivalen 50 år - en dvd, som presenteras av Sveriges Television i samarbete med Panvision. Det handlar om drygt tre timmars underhållning.
Nyheter • Publicerad 14 april 2005

Där finns alla originalinspelningar i fullängd med de svenska vinnarlåtarna - kryddat med nya och gamla intervjuer med många av alla folkkära artister som figurerat i tävlingen.

Mr Melodifestival Christer Björkman är den sammanhållande kraften under denna musikhistoriska vandring.

På ett skickligt sätt lotsar han tittarna fram genom festivalhistorien. Själv har han som kanske många minns egen erfarenhet av tävlande i den internationella finalen.

-Att jag blev näst sist gör inte så mycket, tycker han.

Hans I morgon är en annan dag gick inte hem ute i Europa 1992.

Det är dock inte den sämsta svenska insatsen under de 50 åren. 1963 fick inte Monica Zetterlund en enda poäng för En gång i Stockholm.

Fyra segrar

Som bekant har flera betydligt vassare svenska insatser bokförts. Fyra segrar - Abba med Waterloo 1974, Herreys med Diggiloo Diggiley 1984, Carola med Fångad av en stormvind 1991 och Charlotte Nilsson (Perrelli) 1999 med Tusen och en natt.

50 år är en lång tid. Oerhört lång tid.

Melodifestivalkavalkaden ger en god bild av utvecklingen inom både teknik och musik.

De första åren var televisionen i sin barndom. Både bildmässigt och ljudmässigt var skillnaderna mot i dag oerhörda. De svartvita bilderna och det inte helt perfekta ljudet från de första åren ger en härlig notalgistämning.

Den internationella starten av Melodifestivalen var alltså 1956. Då i blygsam omfattning med 14 deltagande länder. Det dröjde två år innan Sverige gjorde sin entrÈ i tävlingen med Alice Babs och Lilla stjärna 1958.

Tävlat 13 gånger

Frånsett 1970 och 1976 har Sverige sedan deltagit alla gånger.

Många av våra populäraste artister har ställt upp i tävlingen. Det har varit viktigt att synas i dessa sammanhang.

-Jag har varit med 13 gånger och inte vunnit någon gång, men det har varit roligt i alla fall, säger Ann-Louise Hansson i en intervju i denna historiska film.

Även om det inte alltid är vinnarlåtarna som blir de största hitlåtarna här hemma så ger ändå den här kavalkaden en god bild av våra populäraste schlagerartister under de 50 åren.

Carl Bildt sjunger

Där finns - utöver de internationella vinnarna - för att ta ett axplock Britta Borg, Siw Malmkvist, Lill-Babs, Östen Warnerbring, Lill Lindfors, Svante Thuresson, Tommy Körberg, Family Four, Lasse Berghagen, Björn Skifs, Ted Gärdestad, Thomas Ledin, Kikki Danielsson, Lotta Engberg, Tommy Nilsson, Roger Pontare, Jan Johansen, Jill Johnsson, Fame.

En hel del annat skymtar förbi. Vi får bland annat höra Carl Bildt sjunga Fyra bugg och en coca cola, Lill-Babs lära sig vissla och ett litet bråk mellan Björn Skifs och Kikki Danielsson.

Utöver jubileumsalbumet har Panvision sammanställt en dvd som fått namnet Favoriter. Där finns många av låtarna som inte vann - men som vi lärt oss att älska.

-Vi har distribuerat ut 25000 av varje, säger Mattias Jacobsson, marknadsansvarig på Panvision.

En liten dröm är att kunna sammanställa en dvd med alla internationella vinnarna.

-Det är många upphovsrättsfrågor som ska lösas för att det ska bli möjligt, konstaterar Mattias Jacobsson.

Roland Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.