Kultur & Nöje

Mattias Berg: Dödens triumf

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Mattias Berg har tidigare gett ut två reportageböcker. ”Dödens triumf” är hans debutroman.
Foto:Mikael Grönberg
Mattias Berg har tidigare gett ut två reportageböcker. ”Dödens triumf” är hans debutroman.

Ett gott, men ojämnt försök till debutroman, tycker kulturskribent Mikael R Karlsson om Mattias Bergs ”Dödens triumf”. Men det lovar gott inför framtiden.

Dödens triumf

Författare: Mattias Berg

Förlag: Natur & Kultur

Kulturjournalisten Mattias Berg har tidigare gett ut två reportageböcker. Thrillern ”Dödens triumf” är hans romandebut. Som sådan betraktat är den inte så pjåkig, även om jag snarare får filmvibbar än litterära rysningar när jag läser den. Här finns drag som påminner om filmatiseringen av Robert Ludlums och Dan Browns böcker (tänk Bourne- och Da Vincikodfilmerna).

Berg har, medvetet eller omedvetet, lånat den närmast övernaturliga handlingskraften hos de amerikanska agenterna, men också ett mer eller mindre intrikat sätt att lägga upp en tämligen komplicerad handling.

Det är ett intressant grepp att låta mannen som bär på väskan som innehåller den amerikanske presidentens avfyringsmekanism till USA:s atomvapen utgöra centrum av handlingen. Det är smart att koppla en stor del av handlingen till Sverige.

    Att Mattias Berg är påläst och bevandrad nog i planerna på en svensk atombomb är tydligt. Likaså när det kommer till kunskapen om utvecklingen före, under och efter det kalla kriget. Däremot brister det han gör med denna kunskap i trovärdighet. Han går helt enkelt för långt i sitt thrillerhantverk.

    ”Dödens triumf” blir därför mer ojämn än vad man kan begära. Inte ens den spänning, och för all del också bildning, som berättelsen bär på kan förta känslan av överdrift. Mattias Bergs bok kan betraktas som ett gott men ojämnt försök som ändå lovar gott inför framtiden.