1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Mat och mattor för mångsidig konstnär

Nyheter • Publicerad 24 oktober 2003

° Måns Rossander

° Mattor, målningar och litografier

° Boverket, Karlskrona

° Till 24 november

Gud, så vackert! säger en kvinna när hon passerar Måns Rossanders mattor i entrén på Boverket i Karlskrona.

Här pågår just nu en utställning med handgjorda mattor och målningar. Måns Rossander heter konstnären. Han kommer från Södra Öland.

Måns Rossander har gjort mattor sedan 1982 med att göra mattor. Under några år gjorde han golvmattor som såldes bland annat på NK. Numera gör han mattor som snarare är bildkonstverk än mattor att trampa på.

Utställningens båda mattor skiljer sig i både färg och mönster, men har vissa likheter. I mitten finns ett centrum av mjuka rundade former i fallande färgskala. De inramas av starka färgfält, i ena fallet havsblått och det andra mossgrönt.

Mattorna är gjorda i tuftad Nya Zeeländsk ull.

Måns Rossander gör små förlagor på grov duk som skickas till Indien där mattorna görs för hand.

De första mattor som Måns Rossander gjorde var i Art déco-stil, en stram stilinriktning inom konstindustrin som blev populär i Frankrike och USA 1925-1935. Art déco framhåller handens skicklighet i stället för industrins prototypa mönster.

Måns Rossander gjorde sju mönster i denna stil. Färgerna var grå och beige, formerna geometriska. Dessa mattor lät han tillverka på Filippinerna och i Kina. Nu har han tagit steget över till en helt annan färgskala. Och ett annat land.

I Boverkets utställning ingår också ett par målningar och tre handkolorerade litografier av Måns Rossander. Han har tagit intryck av det öländska landskapet, framför allt hedlandskapet på Alvaret. Detta motiv återkommer i flera målningar. Även i de tre litografierna Ristat med ljus, kan man ana ett landskap om än med skymd sikt.

Måns Rossander har en brokig bakgrund. Han är ursprungligen kock. Under arbetet på Operakällaren i Stockholm på 1960-talet gick han samtidigt på Konstakademien. Ett par år sysslade han med rockmusik och gjorde ungdomsprogram i radion. Numera lagar han mat tillsammans med Sven Ekberg i P 1:s program Meny varje torsdag, förutom den konstnärliga verksamheten.

Jane Betts

Jane Betts
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.