Kultur & Nöje

Martin Lagerholm: Brokig gobeläng över 1900-talet

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Foto:Privat

1. Jenny Erpenbeck: Natt för gott

Översättning: Ulrika Wallenström

Förlag: Bonniers

  Metodiskt och med hjälp av en både ornamenterad och behärskad prosa, målar tyska Jenny Erpenbeck fram en brokig gobeläng över den europeiska 1900-talshistorien. Här knyts en flickas/kvinnas fem möjliga livsöden samman, från späda år i sekelskiftets Galizien, via ungdomstiden i Wien och mognare år i Stalins Sovjetunionen till hennes ålderdom och slutliga död mot fonden av Berlinmurens fall. En stor och överväldigande roman som gestaltar skärningspunkterna mellan den kollektiva historien och de individuella berättelserna.

  2. Claudio Magris: Åtalsgrund saknas

  Översättning: Barbro Andersson

  Förlag: Forum

  Italienarens kalejdoskopiska och verklighetsbaserade berättelse om Triestebon som viger sitt liv åt ett krigsmuseum där all ondska skall förvaras tills bara freden återstår, pendlar med berättarteknisk briljans mellan det lokala perspektivet och de universella tankesprången.

  3. Annie Dillard: Grunden den heliga

  Översättning: Niclas Nilsson

  Förlag: Ellerströms

  I den amerikanska poeten och prosaisten Annie Dillards lilla pärla – en legering av självbiografi, filosofisk betraktelse och humoresk – har författaren isolerat sig i ett hus vid Stillhavskusten, där hon ägnar sig åt utmanande och lekfulla meditationer över människans och naturens nycker.