Kultur & Nöje

Marie Hedegård: Så nära barfota

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Marie Hedegård debuterar med en roman om en kvinna i femtioårsåldern.
Foto:SUNE FRIDELL
Marie Hedegård debuterar med en roman om en kvinna i femtioårsåldern.

Inspirationen till sin debutroman har Marie Hedegård funnit i umgänge med väninnor. Resultatet är en trovärd och gedigen text.

Så nära barfota

Författare: Marie Hedegård

Förlag: Lindelöws

                                     

Gör om mig. Det är ett av vår tids vanligaste imperativ. Ofta handlar det om frisyren, kläderna, sminkningen, stilen. Det gör det delvis i Marie Hedegårds debutroman Så nära barfota också, exempelvis medelst färgstarka klänningar. Berättarjaget Ellen får några väninnepuffar, men omgörningen vilar i allt väsentligt på hennes egna axlar. Och den syftar djupare än i SVT:s Go’kväll.

Ellen är 48, lågstadielärare, mamma till två utflugna barn. Bor med (bank)mannen Per-Olof i radhus – de har varit gifta mer än halva livet, men hon har aldrig varit riktigt kär i honom. En spahelg med väninnan väcker något. Men det är först med kollapsen på jobbet, sjukskrivningen och vistelsen hos barndomsbästisen i Ghana som den nödvändiga separationen långsamt tar form. Slumrade intressen väcks till liv: att sy och dansa.

Närmare Carin Mannheimer än Kerstin Thorvall skriver Hedegård en realistisk och robust, gedigen och psykologiskt trovärdig prosa. Ett uns kolonialblick och någon exotiserande kliché om afrikanska män förekommer, men stör knappast den lugna och överlag sakliga framställningen. Det har blivit en respektingivande och stilistiskt oklanderlig roman om en medelålders kvinna som alltför länge tänkt på familjens bästa och glömt bort sig själv.