1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Målningar i fantasins tecken

Nyheter • Publicerad 9 oktober 2002

Pär Gunnar Thelander målar rika bilder, som ger flera olika ingångar till fantasin. Han gör också ett skickligt hantverk i måleri och grafik.

Just nu ställer denne mångsidige konstnär, en gång i tiden filmscenograf hos Ingmar Bergman, ut i Sölvesborgs Konsthall.

Det är på en och samma gång enkla och komplexa bilder där man tror sig omedelbart uppfatta vad bilden föreställer och samtidigt blir stående småskrattande över den vändning målningen kan ta vid närmare studerande.

En av dem som ingår i Sölvesborgsutställningen heter Italiensk skottkärra I och visar vid första ögonkastet en skottkärra med tre pingviner.

Men hur är det?

Är det djur eller är det människor. Ögonen har så starka uttryck. Tittar jag närmare på dem tycker jag mig se tre distingerade herrar på väg till arbetet med buss eller kanske spårvagn. En står med halvslutna ögon och låter omvärlden passera. Han "åker" baklänges. En tittar framåt med viss otålighet och en böjer sig framåt som för att se efter något.

P G Thelander använder ofta djur och motiv från växtvärlden. Här finns haren, här finns en gös, en tapir, en ekorre, groda och lejon. Här finns potatisen och moroten. Ofta verklighetstroget återgivna. Men alls inte endast i funktionen av djur och grönsak, utan snarare som symboler.

P G Thelander har dessutom ofta i både sina etsningar och sina oljemålningar lagt in skuggteckningar i blyerts.

I oljemålningen Hopp över svampar tar haren ett stort hopp över tre svampar i kruka - den giftiga flugsvampen, den förrädiska murklan och den snälla kantarellen.

Men bakom skymtar skuggteckningar av något som kunde vara bilder av gudarna. Ett ingripande, en räddning undan farorna?

En annan av hans skickligt gjorda etsningar visar en struts. Europeiska strutsar heter den. Strutsen står med sele om hängmagen, sliten och fjättrad till en planka med en bult. Marken han står på är öde, en kopp, en ensam mask och en hand som dirigerar?

Pär Gunnar Thelander bor i Stockholm. 1958 blev han yngste medlem i den konstgrupp som kallas IX-gruppen och började därmed sin internationella karriär.

Han har också blivit känd för sina tredimensionella medaljer. Någon sådan ingår däremot inte i utställningen i Sölvesborgs Konsthall.

Jane Betts

Jane Betts
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.