1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Lux - nytt europeiskt filmpris

"Lux" är ett nytt filmpris från Europaparlamentet. Syftet med priset är att underlätta spridningen av europeiska filmer i EU. Vinnaren kommer att få finansiering för textning på EU:s 23 officiella språk.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2007

"Lux" heter ett nytt filmpris som inrättats av Europaparlamentet. Syftet med priset är att underlätta distributionen och spridningen av europeiska filmer i EU. Den film som utnämns som vinnare kommer att få finansiering för textning på EU:s 23 officiella språk.

Det kommer även en originalversion med textning som är anpassad för döva och hörselskadade.

En jury på 17 personer har nominerat tre filmer till priset: tyska "Vid himlens utkant" av Fatih Akin, rumänska Cannesvinnaren "4 månader, 3 veckor och 2 dagar" av Cristian Mungiu, och "Belle toujours" av portugisen Manoel de Oliviera.

Ledamöter i Europaparlamentet, samt andra filmintresserade som sett filmen i Europaparlamentets lokaler i Bryssel har möjlighet att rösta.

Priset delas ut i Strasbourg den 24 oktober.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.