1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Lokala filmare på biograferna i höst

I höst får länets biobesökare se lokala filmare när kortfilmfestivalen Tellus tar ny form. Vinnarna i de fyra åldersklasserna får sina filmer visade som förfilmer till det ordinarie ut– budet på biografer runt om i Blekinge och Småland.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2014
Arena för lokala filmare. Scalabiografen i Sölvesborg visar kortfilmer av lokala filmare i höst och vinter. Även Centrumbiogarfen i Ronneby ger plats åt lokalproducerade förfilmer.
Arena för lokala filmare. Scalabiografen i Sölvesborg visar kortfilmer av lokala filmare i höst och vinter. Även Centrumbiogarfen i Ronneby ger plats åt lokalproducerade förfilmer.Foto: Bo Åkesson
Foto: 

Filmfestivalen Tellus, för filmare i Blekinge och Småland, utvecklas inför årets tävling under tidig höst.

– Festivalen har funnits i urminnes tider, men i år har vi ett nytt kon– cept, säger Martin Eneborg på Reaktor sydost, regionalt resurscentrum för film och festivalarrangörer tillsammans med Film i Jönköpings län.

– Vinnarna i respektive tävlingsklass får sina filmer visade som förfilmer på biografer och får också chansen att presentera sin film under två minuter inför varje visning. Hittills är avtal skrivna med Scala i Sölvesborg och Centrumbiografen i Ronneby, men Martin Eneborg hoppas få klartecken från fler biografer inom kort.

– Dessutom får varje vinnare en DCP–kopia av sin film. Det är ganska mäktigt att som lokal– filmare kunna ha en riktig biografkopia att skicka till festivaler runt om i världen.

Det finns fyra ålders– baserade tävlingsklasser i tävlingen och filmerna får vara mellan fem och femton minuter långa. Sista dagen för att lämna in bidrag är 1 september.

Vinnarna röstas fram av allmänheten via webben och de vinnande filmerna rullar sedan på biograferna från oktober.

– En jury med folk från Reaktor Sydost och Film i Jönköpings län utser hederspristagare i olika genrer och den som tävlar i kategorierna mellan 16 och 26 år kan också nomineras till den nationella Novemberfestivalen i Trollhättan.

Prisutdelning och filmvisningar blir det i kulturkuben, Region Blekinge i Karlskrona 17 september.

– Det brukar vara jättekul och ett fantastiskt utbud, allt från hårdkokta historier till dokumentärfilmer och musikvideor, säger Martin Eneborg.

Pär Jonasson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.