1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Löjligt", sade Lessing

"Det är ju löjligt! Har de verkligen sagt så?" undrar Doris Lessing, årets mottagare av Nobelpriset i litteratur, när hon får höra juryns motivering. Hon har inte bestämt om hon ska komma till prisceremonin i Stockholm.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2007

Årets Nobelpris i litteratur går i år till den brittiska författaren Doris Lessing, 87. Prissumman är tio miljoner kronor.

TT Spektras reporter talade med pristagaren under torsdagseftermiddagen. Lessing säger att ingen som får priset kan vara missnöjd.

- Men jag steg precis ur en taxi på gatan som var full av fotografer så det kom verkligen som en överraskning. Du vet, det här har pågått i ungefär 40 år, så jag har slutat förundras, säger Doris Lessing.

TT Spektra: Vad tycker du om Svenska Akademiens motivering: "Den kvinnliga erfarenhetens epiker..."

- Det är ju löjligt! Har de verkligen sagt så?

TT Spektra: Ja, tycker du inte det stämmer? Akademien fortsätter: "...som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning".

- Goodness! Tror du att jag kan förstå det!?

TT Spektra: Kommer du till Stockholm och prisceremonin?

- Åh, det vet jag inte. Du förstår, jag har bara vetat om det här i två timmar.

Lessing bor i dag i London och har på engelska givit ut totalt över 60 verk, varav ett 30-tal romaner, men även noveller, pjäser och poesi. Det definitiva genombrottet fick hon genom boken Den femte sanningen, som kom ut i original 1962 och två år senare på svenska. Den romanen har av den framväxande kvinnorörelsen uppfattats som ett pionjärverk, och tillhör den handfull böcker som präglat 1900-talets syn på samlivet mellan män och kvinnor.

Hon föddes i nuvarande Iran av brittiska föräldrar.

Redan 1925 flyttade familjen till en farm i dåvarande Sydrhodesia, dagens Zimbabwe i hopp om bättre försörjning.

Uppväxten där skildrade Lessing i första delen av självbiografin Under huden från 1994.

Lessing romandebuterade 1950 med "Gräset sjunger" (The Grass is Singing), om förhållandet mellan en vit farmarhustru och hennes svarta tjänare.

Under 1950-talet var hon engagerad kommunist i England och arbetade mot atomvapnen. Hela tiden fram till apartheidregimens fall i Sydafrika 1995 var hon på grund av sin regimkritik förbjuden att besöka det landet. Efter ett kort besök i Sydrhodesia 1956 förbjöds hon av samma skäl också att åka dit.

Till uppväxtlandet återkom hon först 1982, ett möte som hon skildrat i African Laughter: Four visits to Zimbabwe från 1992.

Även den självbiografiska romansviten Våldets barn i fem delar, vanligen kallad Martha Quest-serien efter huvudpersonen, utspelar sig till stor del i Afrika. Romansviten beskrivs som banbrytande genom sin framställning av den frigjorda kvinnans tankevärld och livsvillkor.

På bokförlaget Forum kom utnämningen av Doris Lessing som en glad överraskning.

- Absolut. Vi förberedde oss för att Claudio Magris skulle få priset, säger Annelie Eldh, pr- och pressansvarig för Lessings svenska förlag.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.