"Löjligt", sade Lessing
Årets Nobelpris i litteratur går i år till den brittiska författaren Doris Lessing, 87. Prissumman är tio miljoner kronor.
TT Spektras reporter talade med pristagaren under torsdagseftermiddagen. Lessing säger att ingen som får priset kan vara missnöjd.
- Men jag steg precis ur en taxi på gatan som var full av fotografer så det kom verkligen som en överraskning. Du vet, det här har pågått i ungefär 40 år, så jag har slutat förundras, säger Doris Lessing.
TT Spektra: Vad tycker du om Svenska Akademiens motivering: "Den kvinnliga erfarenhetens epiker..."
- Det är ju löjligt! Har de verkligen sagt så?
TT Spektra: Ja, tycker du inte det stämmer? Akademien fortsätter: "...som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning".
- Goodness! Tror du att jag kan förstå det!?
TT Spektra: Kommer du till Stockholm och prisceremonin?
- Åh, det vet jag inte. Du förstår, jag har bara vetat om det här i två timmar.
Lessing bor i dag i London och har på engelska givit ut totalt över 60 verk, varav ett 30-tal romaner, men även noveller, pjäser och poesi. Det definitiva genombrottet fick hon genom boken Den femte sanningen, som kom ut i original 1962 och två år senare på svenska. Den romanen har av den framväxande kvinnorörelsen uppfattats som ett pionjärverk, och tillhör den handfull böcker som präglat 1900-talets syn på samlivet mellan män och kvinnor.
Hon föddes i nuvarande Iran av brittiska föräldrar.
Redan 1925 flyttade familjen till en farm i dåvarande Sydrhodesia, dagens Zimbabwe i hopp om bättre försörjning.
Uppväxten där skildrade Lessing i första delen av självbiografin Under huden från 1994.
Lessing romandebuterade 1950 med "Gräset sjunger" (The Grass is Singing), om förhållandet mellan en vit farmarhustru och hennes svarta tjänare.
Under 1950-talet var hon engagerad kommunist i England och arbetade mot atomvapnen. Hela tiden fram till apartheidregimens fall i Sydafrika 1995 var hon på grund av sin regimkritik förbjuden att besöka det landet. Efter ett kort besök i Sydrhodesia 1956 förbjöds hon av samma skäl också att åka dit.
Till uppväxtlandet återkom hon först 1982, ett möte som hon skildrat i African Laughter: Four visits to Zimbabwe från 1992.
Även den självbiografiska romansviten Våldets barn i fem delar, vanligen kallad Martha Quest-serien efter huvudpersonen, utspelar sig till stor del i Afrika. Romansviten beskrivs som banbrytande genom sin framställning av den frigjorda kvinnans tankevärld och livsvillkor.
På bokförlaget Forum kom utnämningen av Doris Lessing som en glad överraskning.
- Absolut. Vi förberedde oss för att Claudio Magris skulle få priset, säger Annelie Eldh, pr- och pressansvarig för Lessings svenska förlag.