1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Linné dominerar museivåren

Våren på museerna går i Linnés tecken. Över hela landet bjuds det på utställningar om DNA, ordning i kaoset och blommor i alla tänkbara former. Men höjdpunkter inom konsten finns också.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2007

År 2007 är det 300 år sedan Carl von Linné föddes, något som firas över hela landet. Linnéårets två epicentrum är dels Uppsala, där Linnémuseet och Linnés gård Hammarby finns, dels Småland, där Linné växte upp.

Svenskt i London Riksutställningars satsning Kaos von Linné kommer att turnera över hela landet, men öppnar i Växjö i slutet av januari, då också det nationella Linnéåret invigs med pompa och ståt. Utställningstiteln syftar på Linnés arbete att skapa ordning och systematik, men vill framför allt visa att trots att människan och naturen snart är inventerad in i minsta beståndsdel så har inte världen blivit mindre kaotisk. Konstnärer, vetenskapsmän och vardagsföreteelser ger olika bilder av ordning och oordning. En av konstnärerna är Thomas Broomé, som har gjort hundratals gräshoppor av cocacolaburkar; det globala företaget liknas vid en gräshoppesvärm, där individerna går upp i ett kollektiv.

På Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm kopplas Linnés forskning till dagens moderna DNA-teknik i utställningen Från Linné till DNA. Fortfarande handlar forskningen om att samla in, beskriva och systematisera - men metoderna ser helt annorlunda ut.

Över hela landet går temat blommor igen i museernas vår- och sommarutställningar, som i Nationalmuseums Blomsterspråk. Att jubileets huvudperson är ett känt namn även utomlands märks på det stora internationella intresset. På Chelsea Flower Show i London, Europas största trädgårdsevenemang, invigs Linnéträdgården i maj. Landskapsarkitekten Ulf Nordfjell har skapat en modern, svensk trädgård utifrån Linnés kärlek till naturen. I juni flyttas Linnéträdgården till Göteborgs botaniska trädgård.

Rauschenberg på Moderna Men Linné är inte vårens enda huvudperson på museerna. Till de stora konsthändelserna hör Robert Rauschenberg på Moderna museet i Stockholm. I Combines ges en mångsidig bild av konstnären som här i Sverige är mest känd för den uppstoppade (och älskade) get som Moderna har i sin samling.

I Gävle utforskar en grupp konstnärer tillsammans sina sinnen. Utställningen Trigg på Gävle konstcentrum baseras på begreppet synestesi, när sinnena möts. Ett ljud kan exempelvis aktivera luktsinnet så att en person känner en doft i samband med ett visst ljud, och bokstäver kan kopplas ihop med olika färger.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.