Levande om Sven Edvin Salje
När folkhögskolläraren Birger Johnsson på måndagskvällen berättade om hur han som läsare såg på Sven Edvin Saljes diktning var det många som lyssnade på Stadsbiblioteket i Karlskrona.
Värd för kvällen var Bibliotekets Vänner i Karlskrona. De hade lockat Salje-Sällskapet från Jämshög att för första gången ordna en Saljekväll utanför Olofströms gränser.
Och Birger Johnsson kunde sin författare. På en knapp timme lyfte han fram Saljes författarskap för åhörarna.
- Förutsättningen för att en författare ska bli läst, sa Birger Johnsson, är att människorna i romanen känns levande, att man vill veta hur det går och att författarens människor lever sina egna liv.
I Saljes diktning är det rikt med sådana människor, menade Johnsson, och nämnde den mest kända romanfiguren i Saljes författarskap; bonden Kjell Loväng som Salje skildrat i fem böcker.
- Dessutom måste författaren kunna skildra miljön så att den känns levande.
Många av Saljes böcker utspelar sig på landsbygden under 30- 40- 50- och 60-talet, den tid då det svenska lantbruket lades om.
- Den svenska glesbygdens förändring under 1900-talet återkommer i nästan alla hans böcker. Här kan också många människor känna igen sig.
Landsbygden är ett är ett av de områden som Sven Edvin Salje mutat in i svensk diktning. "Svensk lanthandel" är ett annat, bland annat i bildningsromanen Du tysta källa (1946).
- Den är Saljes mest självbiografiska bok. Salje började som lanthandelsbiträde när han var 16 år och arbetade i lanthandeln i åtta år. De åren blev hans universitet, sa Birger Johnsson.
Det tredje området som Salje intresserat sig för är det historiska skeende i framför allt Blekinge.
- Han har skildrat Blekinges värsta period, från 1658 till 1710.
Birger Johnsson nämnde tre titlar: Man ur huse, Natten och brödet och Kustridaren.
Birger Johnsson tog också upp problemet för författaren att skildra 1600-talet.
- Människan talade inte på samma sätt under 1600-talet som de gjorde på 1900-talet. Därför blev Salje tvungen att skapa ett språk som passade in i 1600-talet och samtidigt blev begripligt också för vår tid.
Birger Johnsson pekade på hur författaren utgått från att människans natur är sig lik genom historien, glad, ledsen, sorgsen, hungrig.
Salje-Sällskapet med sina 700 medlemmar har en god ambassadör i Birger Johnsson från Jämshög. Utan att berätta alltför mycket om varje romans innehåll gav han en god inblick i Sven Edvin Saljes författarskap.
Efter det timslånga föredraget stod bokhandlaren Johnny Carlsson från Olofström redo att sälja böcker av Salje.
Sven Edvin Salje dog 1998. Sällskapet bildades i Jämshög ett år senare och växte snabbt. Ungefär hälften av medlemmarna bor utanför Blekinge. Sällskapets ordförande Claes Elmstedt presenterade sällskapet.
Jane Betts