1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Levande om Sven Edvin Salje

Nyheter • Publicerad 17 oktober 2001

När folkhögskolläraren Birger Johnsson på måndagskvällen berättade om hur han som läsare såg på Sven Edvin Saljes diktning var det många som lyssnade på Stadsbiblioteket i Karlskrona.

Värd för kvällen var Bibliotekets Vänner i Karlskrona. De hade lockat Salje-Sällskapet från Jämshög att för första gången ordna en Saljekväll utanför Olofströms gränser.

Och Birger Johnsson kunde sin författare. På en knapp timme lyfte han fram Saljes författarskap för åhörarna.

- Förutsättningen för att en författare ska bli läst, sa Birger Johnsson, är att människorna i romanen känns levande, att man vill veta hur det går och att författarens människor lever sina egna liv.

I Saljes diktning är det rikt med sådana människor, menade Johnsson, och nämnde den mest kända romanfiguren i Saljes författarskap; bonden Kjell Loväng som Salje skildrat i fem böcker.

- Dessutom måste författaren kunna skildra miljön så att den känns levande.

Många av Saljes böcker utspelar sig på landsbygden under 30- 40- 50- och 60-talet, den tid då det svenska lantbruket lades om.

- Den svenska glesbygdens förändring under 1900-talet återkommer i nästan alla hans böcker. Här kan också många människor känna igen sig.

Landsbygden är ett är ett av de områden som Sven Edvin Salje mutat in i svensk diktning. "Svensk lanthandel" är ett annat, bland annat i bildningsromanen Du tysta källa (1946).

- Den är Saljes mest självbiografiska bok. Salje började som lanthandelsbiträde när han var 16 år och arbetade i lanthandeln i åtta år. De åren blev hans universitet, sa Birger Johnsson.

Det tredje området som Salje intresserat sig för är det historiska skeende i framför allt Blekinge.

- Han har skildrat Blekinges värsta period, från 1658 till 1710.

Birger Johnsson nämnde tre titlar: Man ur huse, Natten och brödet och Kustridaren.

Birger Johnsson tog också upp problemet för författaren att skildra 1600-talet.

- Människan talade inte på samma sätt under 1600-talet som de gjorde på 1900-talet. Därför blev Salje tvungen att skapa ett språk som passade in i 1600-talet och samtidigt blev begripligt också för vår tid.

Birger Johnsson pekade på hur författaren utgått från att människans natur är sig lik genom historien, glad, ledsen, sorgsen, hungrig.

Salje-Sällskapet med sina 700 medlemmar har en god ambassadör i Birger Johnsson från Jämshög. Utan att berätta alltför mycket om varje romans innehåll gav han en god inblick i Sven Edvin Saljes författarskap.

Efter det timslånga föredraget stod bokhandlaren Johnny Carlsson från Olofström redo att sälja böcker av Salje.

Sven Edvin Salje dog 1998. Sällskapet bildades i Jämshög ett år senare och växte snabbt. Ungefär hälften av medlemmarna bor utanför Blekinge. Sällskapets ordförande Claes Elmstedt presenterade sällskapet.

Jane Betts

Jane Betts
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.