Kultur & Nöje

Leo Pettersson: Sex skivomslag vi helst glömmer

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Vissa hårdrocksband har god smak.

Många har det inte. Här är sex skivomslag vi helst förtränger.

<b>Scorpions – ”Virgin killer” (1976),</b>Tyskar är vanligtvis kända för sin disciplin och sitt hårda arbete. Men 1976 gav Scorpions ordet idioti en ny innebörd. På albumomslaget poserar en naken 9-årig flicka i en erotisk ställning. En ditredigerad spricka täcker hennes kön. Onödigt att säga, men omslaget byttes snabbt ut mot ett mer acceptabelt alternativ. Det är alternativet som visas här ovan.
Scorpions – ”Virgin killer” (1976),Tyskar är vanligtvis kända för sin disciplin och sitt hårda arbete. Men 1976 gav Scorpions ordet idioti en ny innebörd. På albumomslaget poserar en naken 9-årig flicka i en erotisk ställning. En ditredigerad spricka täcker hennes kön. Onödigt att säga, men omslaget byttes snabbt ut mot ett mer acceptabelt alternativ. Det är alternativet som visas här ovan.
<p><b>Pantera – ”Metal Magic” (1983),</b>Amerikanarna i Pantera ser nog tillbaka med skam i kroppen på detta album. På omslaget ses något form av sagoväsen – hälften människa, hälften panter – hålla en stor kniv. Bara motivet räcker långt för att bli ihågkommen på fel sätt. Än bättre blir det inte av att det ser ut som att en sjuåring har ritat det på en bildlektion.<ul></ul>

Pantera – ”Metal Magic” (1983),Amerikanarna i Pantera ser nog tillbaka med skam i kroppen på detta album. På omslaget ses något form av sagoväsen – hälften människa, hälften panter – hålla en stor kniv. Bara motivet räcker långt för att bli ihågkommen på fel sätt. Än bättre blir det inte av att det ser ut som att en sjuåring har ritat det på en bildlektion.

  <b>Guns'n'Roses – ”Appetite for destruction” (1987),</b>Jänkarnas debutalbum, med det klassiska korset, kom först i en annan upplaga. Då med en grafisk tolkning av en våldtäkt. Tillsammans med plattans titel utgjorde det ingen direkt lysande kombination. Andrahandsvärdet lyser däremot starkare – ett orginalalbum värderas till runt 10 000 kronor.
  Foto:
  Guns'n'Roses – ”Appetite for destruction” (1987),Jänkarnas debutalbum, med det klassiska korset, kom först i en annan upplaga. Då med en grafisk tolkning av en våldtäkt. Tillsammans med plattans titel utgjorde det ingen direkt lysande kombination. Andrahandsvärdet lyser däremot starkare – ett orginalalbum värderas till runt 10 000 kronor.
  <b>Iron Maiden – ”Virtual XI” (1998),</b><b>I</b> vanliga fall är Maidens maskot ”Eddie” ett mycket kärt återseende. Han följer bandet vart de än åker. Men här borde han nog ha stannat hemma (var det än är). På skivans omslag smyger han upp bakom en kille som spelar ett virtuellt fotbollsspel... Och det ser bara oerhört, oerhört dumt ut.
  Foto:
  Iron Maiden – ”Virtual XI” (1998),I vanliga fall är Maidens maskot ”Eddie” ett mycket kärt återseende. Han följer bandet vart de än åker. Men här borde han nog ha stannat hemma (var det än är). På skivans omslag smyger han upp bakom en kille som spelar ett virtuellt fotbollsspel... Och det ser bara oerhört, oerhört dumt ut.
  <b>Manowar – ”Anthology” (1997),</b>Ibland vet man inte om man ska, eller för den delen kan, ta Manowar på allvar. Vid anblicken av detta skivomslag är svaret definitivt nej. När fyra New York-bor ska försöka sig på en grottmänniska-look är detta vad man kan förvänta sig.
  Foto:
  Manowar – ”Anthology” (1997),Ibland vet man inte om man ska, eller för den delen kan, ta Manowar på allvar. Vid anblicken av detta skivomslag är svaret definitivt nej. När fyra New York-bor ska försöka sig på en grottmänniska-look är detta vad man kan förvänta sig.
  <b>Pantera – ”Far beyond driven” (1994)</b>Stackars Pantera får två platser på den här listan, men det är bara befogat värre. Originalupplagan av denna skiva visar hur en stor borr genomborrar en människa... Analt. Föga förvånande drogs detta omslag tillbaka. Det ersattes med hur en borr genomborrar en människa... Denna gång ”bara” genom huvudet.
  Foto:
  Pantera – ”Far beyond driven” (1994)Stackars Pantera får två platser på den här listan, men det är bara befogat värre. Originalupplagan av denna skiva visar hur en stor borr genomborrar en människa... Analt. Föga förvånande drogs detta omslag tillbaka. Det ersattes med hur en borr genomborrar en människa... Denna gång ”bara” genom huvudet.
  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.