1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Laleh knep två Rockbjörnar

Priser i kategorierna årets svenska kvinnliga artist och årets svenska nykomling och blev Lalehs skörd på Rockbjörnengalan. Kent slog sitt eget gamla rekord och tog hem sin nionde Rockbjörn.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2006

Två björnar gick också till den brittiske skönsångaren James Blunt som vann katgegorierna årets utländska artist och årets utländska låt för "YouÕre beautiful".

Singersongwritern Lalehs egensinniga blandning och språk och genrer gick hem hos de drygt 1 160 000 som hade röstat fram Rockbjörnarna på Aftonbladets hemsida. Hon var nominerad i fyra kateogorier och vann alltså två. Efter prisutdelningen försvann hon snabbt från galan på Cirkus i Stockholm.

Skrotad filmkarriär

Laleh Pourkarim är född i Iran och kom till Sverige som nio-åring. Hon blev ett känt ansikte genom rollen som Yasmin i Josef Fares debutfilm "Jalla! Jalla!". Numera har hon skrotat filmkarriären till förmån för musiken. Den hyllade debutskivan "Laleh" släpptes i våras och singeln "Live for ever" toppade Tracklistan i fyra veckor.

- Vi blir fortfarande glada, men vi är inte kända för att hjula, sade Kents sångare Jocke Berg efter prisutdelningen.

Speciellt lycklig var han för att bandet fick Rockbjörnen för bästa album, det vill säga "Du & jag döden".

Det känns bra därför att 99 procent av recensionerna handlar bara om Kent. Recensenterna jämför Kent med Kent, men det här priset handlar om skivan så man får tillbaka perspektivet, säger Jocke Berg.

Tidigare åtta björnar

Var Kents Rockbjörnen ska hamna någonstans är osäkert. Bandets tidigare åtta björnar är spridda på många platser. Tre har Jocke Berg hemma hos sig och två står i studion. Var de övriga befinner sig vet han inte så noga.

Darin som var nominerad i tre katogorier var mer än nöjd för att ha röstats fram som årets svenska manliga artist.

- Det känns jättebra, det är ett coolt pris att vinna. Jag har alltid kollat det på tv och det har alltid varit något stort för dem som vinner, säger han.

Darin tänker ställa upp sin Rockbjörn i mammas bokhylla hemma i Vällingby.

Bodies Without Organs som vann Rockbjörnen i klassens årets svenska grupp består av Alexander Bard, Martin Rolinski och Marina Schiptjenko.

- Det här är det största kvittot på att vi har haft ett framgångsrikt år och lyckats etablera oss. Det känns väldigt inspirerande inför det nya året och den nya skivan, Martin Rolinski.

Bodies Without Organs släppte sju hitsinglar under förra året och ska medverka som jokrar i årets Melodifestival.

Den skönsjungande före detta FN-soldaten James Blunt toppade i somras Enlandslistan med "YouÕre beautiful" som Rockbjörnsjuryn nu har röstat fram som årets utländska låt. I konkurrens med bland andra Madonna och Robbie Williams fick han också priset som årets utländska artist.

Svenskar bakom Madonna

Många svenskar kan ta åt sig äran för när Madonna nu har tilldelats sin sjätte Rockbjörn genom tiderna, den här gången i klassen årets utländska album. Svenskarna Blood Shy och Avant producerade Madonnas vinnaralbum "Confessions on a dance floor". Johan Renck gjorde musikvideon. Låten "Hung up" innehåller som bekant en sampling av Abbas gamla "Gimme, gimme" som Benny Andersson en gång komponerade. (PM)

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.