1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Filmentusiaster har sin chans på fredag. Då visas Mauritz Stillers klassiker Gösta Berlings saga, Greta Garbos genombrott, på Konserthusteatern i Karskrona.
Nyheter • Publicerad 14 september 2006

Den gamla stumfilmen från 1924 är restaurerad och med helt ny musik, på fredag framförd av fem musiker live på konsert-

husets scen i direkt anslutning till filmen.

Filmen bygger på Selma

Lagerlöfs roman som kom ut 1891. Redan 1913 sålde hon filmrätten till ett danskt bolag. Av det blev intet. Så småningom hamnade rättigheterna hos Svensk Filmindustri.

Selma Lagerlöf försökte köpa tillbaka filmrättigheterna och ville inte att Stiller skulle göra filmen. Men efter att hon fått se manuskriptet sa hon ja. Men blev rasande när hon såg resultatet. Här fanns sådant som var tillagt, bland annat ett slagsmål i kyrkan. Det förlät hon aldrig Stiller.

Dyr och krävande Filmen blev lång och krävande att göra och mycket dyr. Stiller började 1923 och höll på med sommarextreriöerna fram till slutet av oktober. Ekebys fasad hade byggt upp i Filmstaden. Julnatten i smedjan togs i den gamla smedjan i Vira bruk i Uppland. Som vargar användes polisens schäferhundar som man hängde blytyngder under för att svansarna skulle hänga ner.

Filmen blev Greta Garbos stora genombrott. I filmen spelar hon Elisabeth Dohna. Det finns andra kända filmnamn som Lars Hanson som spelar Gösta Berling.

Även för den som inte läst boken går handlingen att förstå genom de textremsor som är inlagda, dock endast med engelsk text.

Filmstudion i Karlskrona Karlskrona Filmstudio med dess ordförande Kelly Lindblom och styrelsemedlem Anders

Abrahamsson har tagit hit filmen och musikerna.

För på plats vid fredagens filmvisning finns musikerna och kompositören Matti Bye. Han har sedan 1998 gett filmkonserter på såväl cinemateket i Stockholm som på ett flertal europeiska utomhusfestivaler.

I hans orkester i Karlskrona finns också Leo Svensson,

Mikael Marin, Lars Warnstad och Johan Berthling.

På DVD Nyskriven musik i romantikens tecken, anpassad till tiden och till filmens handling, kan jag avslöja efter en förhandsvisning på tisdagen i Anders Abrahamsson filmmuseum i Karlskrona.

Filmen har överförts till DVD med Byes musik och säljs för fullt i USA.

Är det en bra film?

Frågan går till Anders Abrahamsson och Kelly Lindblom.

- Det är som filmad teater, mycket gester och ibland övertydligt, säger Anders Abrahamsson.

- En underbar musikupplevelse och en härlig filmkonsert, tycker Kelly Lindblom som såg filmkonserten första gången i Stockholm förra hösten på Garboseminariet.

Jane Betts
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.