1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kyrkoskatt återlämnas

I över 60 år låg konstföremålen gömda i Historiska museets källare. Nu ska kyrkoföremålen som estlandssvenskar räddade till Sverige under kriget återbördas till sitt ursprung.
Nyheter • Publicerad 29 september 2006

Hösten 1944 när den sovjetiska Röda armén var på god väg att driva ut nazisterna ur Estland fick de över 8 000 estlandssvenskarna tyskarnas tillstånd att lämna landet.

På svenskön Ormsö beslöt sig kyrkovärden Anders Fält och klockaren Johan Lindström att försöka rädda med sig några av kyrkans gamla konstskatter till Sverige.

Strapatsrikt I andra svenska församlingar gjorde man likadant, så efter många turer kom ett nittiotal estniska kyrkoföremål att deponeras på Historiska museet i Stockholm. Men vägen dit blev lång och fylld av strapatser.

- Lastångarna som vi flydde med var så packade med folk att vi befalldes att kasta ifrån oss vårt bagage. Bara det vi fick ned i ryggsäckar och handväskor fick vi ta med oss, säger Sven

Salin, ordföranden i Ormsö

kyrkofond. Han var tio år när han tvingades fly från Estland.

De största föremålen, som klockan och predikstolen från Ormsö kyrka, stod kvar på kajen i Haapsalus hamn när Fält och Lindström flydde till Sverige.

- Genom ett ingripande från den tyske löjtnanten Ludwig

Lienhard kom samtliga konstföremål med på fartyget Juhans sista resa till Sverige, berättar Salin.

Väl i Sverige lämnades konstskatterna till riksantikvarien

Sigurd Curman som i hemlighet gömde dem på museet. Han var rädd att Sovjetunionen skulle kräva att få tillbaka dem, som man till exempel gjorde med de fartyg flyktingarna hade transporterats med. Först 1973 vågade museet officiellt registrera innehavet av den estniska konstskatten.

Ormsö kyrkofond har samlat in pengar så att den svårt förfallna medeltidskyrkan på

Ormsö har kunnat restaureras. Fonden har också tagit initiativ till att kyrkoföremålen nu återlämnas. Gudstjänsterna i

Ormsö kyrka hålls numera på estniska, en enda person av de 2 800 estlandssvenskar som bodde på ön finns i dag kvar i livet.

Tidigare boxningslokal Den 14 oktober överlämnas kyrkoföremålen officiellt till St Mikaelskyrkan i Tallinn. Det är den svenska församlingens kyrka som efter självständigheten har restaurerats. Under Sovjetåren fungerade kyrkan bland annat som boxningslokal.

En träskulptur av jungfru

Maria i barnssäng från 1400-

talet är det konstnärligt mest värdefulla föremålet i Ormsöskatten. Unik är också en kollekthåv helt i silver från 1600-

talet. Samtliga föremål överlämnas till kyrkofonden som väljer att deponera dem i det nyinrättade kyrkomuseet i St Mikaelskyrkan i Tallinn.

- Vi har ytterligare ett 80-tal föremål från andra estniska kyrkor kvar på museet. Vi är naturligtvis beredda att överföra även dessa så snart vi kan hitta rättmätiga mottagare av föremålen i Estland, säger museichefen Lars Amréus. (PM)

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.