Kyrkosångaren med huvudrollen som Erik
Det är tio år sedan han gjorde det senast, då i Vämöparken i Karlskrona. Värmlänningarna är skriven för stor orkester. Den hade premiär 1846.
När den skulle sättas upp i Vämöparken gjorde violinisten Gärt Necksten i Lyckeby en bearbetning för liten ensemble. Det är denna version som framförs av en förminskad symfoniorkester. Eva Thorell är konsertmästare.
Vid lördagens konsert är det förutom orkestern med cirka 15 stråkar, också en liten kör med två eller tre i varje stämma som ingår, allt som allt deltar runt 25 personer.
Tidstypisk - Musiken i Värmlänningarna är tidstypisk, säger Jörgen Axelsson. Den bygger på traditionella folkmelodier, gamla sånger och ballader. I några fall har Randel gjort nya melodier.
Jörgen Axelsson tror att publiken kommer att känna igen en del, bland andra Ack, Värmeland du sköna, fast här med en annan text.
Dessutom finns Ja, må du leva-sånger med, ursprungligen en melodi hämtad från Bellman enligt Axelsson.
Värmlänningarna skrevs 1845 av den 29-årige värmlänningen Fredrik August Dahlgren, varefter Randel tonsätte den.
Inte originellt Var Randel en bra kompositör med dagens mått mätt?
- Han hade god stilkänsla, sinne för dramatik och var en duktig hantverkare, men ägde knappast något större mått av originalitet, säger Jörgen Axelsson.
Han påminner om att Randel var violinist i första hand.
Vid söndagens konsert kommer Jörgen Axelsson och sopranen Johanna Kraft att sjunga växelvis de flesta av lustspelets sånger.
Karin Hartler fungerar som berättare i Ramdala kyrka av handlingen om den motarbetade kärleken mellan bondsonen Erik och torpartösen Anna.
- Sångerna är roliga att sjunga. Det är ingen stor musik, men den berör fortfarande känslor. Detta kallades sorglustigt sång- och dansspel och det är väl vad det är än i dag, säger Jörgen Axelsson, som lite oturligt har drabbats av förkylning.
Vid kvällens konsert i Ramdala framförs även andra satsen i Andreas Randels Stråkkvartett no 1 i G-dur.
En manskvartett sjunger Randels Snabba äro livet stunder, med text av Gustaf Henrik Mellin. Sången är mer känd under titeln Serenad.
Jörgen Axelsson arbetar just nu som vikarierande kyrkomusiker i Amiralitetskyrkan i Karlskrona.