1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kritik mot styrelsefritt

Beslutet att plocka bort styrelserna från så gott som samtliga statliga kulturinstitutioner från och med årsskiftet får nu kritik från oppositionen, som anser att det finns risk för ministerstyre. (TT Spektra)
Nyheter • Publicerad 1 november 2007

Beslutet att plocka bort styrelserna från så gott som samtliga statliga kulturinstitutioner från och med årsskiftet får nu kritik från oppositionen. Där den borgerliga alliansregeringen ser en tydligare ansvarsordning och en effektivare förvaltning menar oppositionen att det finns risk för ministerstyre, skriver Dagens Nyheter.

Förre kulturministern Leif Pagrotsky (s) menar att en styrelse ger bättre beslut och bättre kvalitet på verksamheten. Annars riskerar institutionerna bli slutna från omvärlden.

Miljöpartiets Ewa Larsson hävdar att viktiga möjligheter till insyn och påverkan försvinner och att det kommer leda till ministerstyre.

Henrik Toremark, stabschef hos kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m), slår bort sådana farhågor, och menar att det hela tiden sker en granskning av regering och riksdag.

De kulturinstitutioner som blir av med styrelserna från och med nästa är bland andra Moderna museet och Statens kulturråd. (TT Spektra)

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.