1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kontrollfreaket Gessle bekänner

Per Gessle har låtit vännen Sven Lindström skriva artistens självbiografi, "Att vara Per Gessle", där artisten inte väjer för att berätta om konflikterna inom Gyllene Tider inför återföreningen 2004. (TT Spektra)
Nyheter • Publicerad 8 november 2007

Lite ris, lite ros. Och en närmast ofattbar framgång. I biografin "Att vara Per Gessle" skildras både hans bra och dåliga sidor.

- Om en bok ska bli riktigt bra så måste den vara personlig och privat, säger Per Gessle.

Ända sedan de första trevande stegen i Harplinge till Roxettes segertåg genom världen har Per Gessle beskrivits som ett kontrollfreak. Någon som måste veta. Som måste kontrollera och som inte lämnar något åt slumpen - vilket naturligtvis både är en fördel och en nackdel. Under hela intervjun finns hans sminkös med.

Ändå kommer han nu ut med en auktoriserad självbiografi, där det inte alls bara är smickrande saker som kommer fram.

TT Spektra: Hur står ett kontrollfreak ut med det?

- Det hände mycket i mitt liv i början på 2000-talet. Marie blev sjuk. Roxette bromsade in, soloprojektet "Mazarin" hände, och jag började göra musik på ett helt nytt sätt.

- Jag började ändra min inställning till hur jag jobbar, men också till mitt liv och min person, säger Per Gessle framför brasan i frukostmatsalen på sitt eget hotell i Halmstad.

TT Spektra: Så du blev inte stressad av att inte ha full kontroll över boken?

- Nej. 1998 hade jag blivit det. Då hade jag vägrat. Men 2005 blev jag inte det. Kontrollfreaket finns där, men det har bytt kläder.

Nåja. Naturligtvis har han inte släppt greppet helt och hållet om boken. Den kallas "auktoriserad biografi" och är sammanställd av vännen och journalisten Sven Lindström. Men en hel del inte så smickrande sidor av Per Gessle kommmer fram.

Som när Gyllene Tider-kompisen Mats "MP" Persson helt plötligt inte fick spela med nybildade Roxette, trots att han varit med och repat in alla låtar. Eller som den uppmärksammade förhandlingen med kollegorna i Gyllene Tider inför återföreningsturnén. De ville dela lika, det ville inte Per Gessle. Han vann.

- Ska man bygga det på citat, kan ju inte jag censurera citaten. Om x säger så och så om mig så får det ju stå för honom eller henne. Det blir ju konflikter ibland, det blir det under en sådan här resa, säger Per Gessle och sneglar på Sven Lindström.

- Jag tror alla skulle bli lätt svettiga vid tanken på att få sitt liv dokumenterat på det här sättet. Det behöver man inte vara kontrollfreak för att känna, säger Sven Lindström och fortsätter:

- För mig är det en bok om en lite överviktig, närsynt, 10-årig kille som upplever sig själv som lite vid sidan av och som drömmer om en fantasivärld. Och som sedan får uppleva hur alla de här drömmarna blir verklighet. Det är en klassisk story.

Det är det verkligen. Resan från replokalen i Harplinge utanför Halmstad till Roxettes nästan ofattbara succé och sedan Gylllene Tiders makalösa återföreningsturné 2004 är - i brist på bättre ord - ofattbar.

En siffra som att Roxette har sålt 60 000 000 (60 miljoner) skivor i hela världen är imponerande. Men ändå helt obegriplig. Och frågan är om ens Per Gessle förstår. Kanske har han precis börjat förstå.

- Jag är en annan person nu än vad jag var i mitten på 90-talet. Då hade jag så många raketmotorer fästa vid kroppen. Jag var entusiasmerad av att det faktiskt hände: vi slog igenom i USA och resten av världen. Den turboeffekten levde jag med i 12 år.

Och nu har han gett ut "Best of"-skivor med Roxette och en självbiografi. Har turbon slocknat för gott? Är detta ett tecken på att Per Gessle trappar ner? Sätter sig framför brasan och slår sig till ro?

- Både och ja och nej. Jättenej till att dra sig tillbaka, för det har jag inga planer alls på. Men jag har hållit på sedan 78-79, och det är snart 30 år sedan. Jag fyller 50 om två år. Det finns inget fel med att summera, men samtidigt är det inget tecken på pensionering. (TT Spektra)

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.