Klart för första musikfesten
Lyckå Kammarmusik Festival låter sig inte slåss ner av ny konkurrens från ännu en kammarmusikfestival.
Festivalens konstnärlige och musikaliske ledare Berth Nilsson ser inget hinder för Lyckåfestivalen. Däremot hoppas han på bättre samordning vad gäller tidpunkterna om det också nästa år blir två kammarmusikfestivaler i Karlskrona.
- Vi har inga tankar på att upphöra med vår festival, sa han vid en presskonferens på Marinmuseum på torsdagen.
- Men närheten i tid är inte helt lyckad. Om konkurrensen är positiv eller negativ vet vi inte förrän efteråt.
Lyckå Kammarmusik Festival inleds 4 juli, detta år redan på söndagskvällen, och pågår till och med 11 juli, med totalt 12 konserter.
Carlscrona Chamber Music Festival, som initierats av pianisten Peter Jablonski, startar 19 juni och pågår till och med 23 juni.
Båda festivalerna har fått kommunala bidrag, men också sökt sponsorer på olika håll. Lyckåfestivalen har bland annat sponsrats av FöreningsSparbanken i Karlskrona med 200 000 kronor.
Bankdirektör Jan-Anders Cronholm ser inga problem.
- Vi är med på den andra festivalen också. Det är viktigt att det finns ett brett utbud. Det ska kunna attrahera alla som bor här.
Sigurdh R Petersson, ordförande i Lyckå Kammarmusik Festivals Vänner, är mer bekymrad. Föreningen ägnar mycket tid med att få in pengar. Han tror att det kan bli kärvare med två festivaler.
- Vi vill inte konkurrera musikaliskt. Men när det gäller spons-ringen blir vi konkurrenter. Det blir svårare eftersom det gäller samma pengar.
Sigurdh Petersson anser också att det skattetekniskt är svårt för företagen att sponsra kultur.
- När jag talar med olika givare upplever man i första hand skattemyndigheten som hindret, säger han.
För första gången i år söker sig Lyckåfestivalen in mot Karlskrona centrum och förlägger tre konserter till Marinmuseum. Detta är delvis ett resultat av de välbesökta söndagskonserterna som Berth Nilsson, Lyckå Kammarmusik Festivalens musikaliske ledare, har arrangerat på museet inom projektet Musik att växa i.
Sommarkonserterna på Marinmuseum välkomnas av Ann-Britt Christensson, biträdande chef på Marinmuseum.
- Vi vill att den internationella publik som vi har här på sommaren får uppleva konserterna i den här miljön, säger Ann-Britt Christensson.
Övriga konserter ska vara i Mariagåren i Lyckeby, i Augerums maskinhall utanför Karlskrona och i Lösens kyrka.
Årets festival inleds med vernissage i Lyckeby bibliotek och, nytt för i år, med en konsert i samband med vernissagen. Som vi nämnt tidigare ställer Monica Backström, glaskonstnär från Kosta Boda, den bohuslänska konstnären Karin Grönlund och Camilla Arvidsson, ut.
Camilla Arvidsson, född och uppvuxen i Karlskrona, utbildad violinist och sångerska, har i alla år varit en av drivmotorerna i Lyckåfestivalen. Hon hade sin första konstutställning 1982 i Malmö. Det är första året som hon framträder som konstnär i Karlskrona.
- Det känns förskräckligt nervöst. Mamma kommer ju! säger hon glatt.
Hennes ensemble inleder Lyckåfestivalen med konsert i Mariagården. I ensemblen spelar hon violin, Nils-Åke Pettersson klarinett, Maria Olofson, piano, och Johnny Björk, kontrabas.
Camilla Arvidsson har också gjort festivalvinjetten på årets tema som är Musik - livskraft.
På programmet står musik av bland andra Schubert, Sjostakovitj, Schnittke, Gubajdulina, Haydn och Mozart. Bland solisterna märks flera kända namn som sopransolisten Lisa Larsson, uppvuxen i Växjö, nu bosatt i Zürich, pianisten Per Enoksson, Ensemble Jean Sibelius, Trio Poseidon, Helen Sjöholm och jazzpianisten Anders Widmark, cellisten Torbjörn Rapp och hovsångerskan Ingrid Tobiasson. Skådespelarna Hélène Ohlsson och Lars Lind samt Anita Agnas, dragspel, gästspelar med ett litet avsnitt ur Dalateaterns föreställning om Harry och Moa Martinson.
Programmet för Lyckå Kammarmusik Festival presenterades i sin helhet på kultursidan 18 maj.
Årets festival är 21 i ordningen.
Jane Betts