1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Nyheter • Publicerad 6 november 2003

Blekingekonstnären Bob Matson har i många år målat bilar och motorcyklar, ofta äldre årgångar, med glänsande krom och lack där inte sällan andra världar speglar sig.

Nu har han varit på bilmässa i Kina och ställt ut sina bilmålningar och rönt stort intresse. Något sådant hade den kinesiska publiken aldrig sett.

- De tittade närgånget på mina tavlor och var framme och tog på dem, säger Bob Matson.

Han har varit hemma i 14 dagar, men är fortfarande omtumlad av mötet med 14-miljonerstaden Shanghai. Här bodde han några dagar innan han åkte vidare till staden Fuzhou med sex miljoner invånare, där han var inbjuden att ställa ut på Kinas största bilmässa.

- Jag fick en monter på säkert 100 kvadratmeter, säger han.

Han överlämnade gåvor från länsstyrelsen i Blekinge och från kommunen i Karlshamn. Han fick uppdraget att måla direkt på en splitterny Kinabyggd liten folkbil, en Gelly, direktsänt i tv.

- Men jag målade ingen bil utan valde att måla majblommor.

Språket klarade han med hjälp av tolken Hong Salomonsson från Karlskrona.

Under sina sexton dagar i Shanghai och Fuzhou hade Bob Matson hela tiden skissblocket med sig. Och väl hemma i Karlshamn satte han omedelbart igång att måla, dock inga bilar. BLT:s kulturredaktion fick se originalen och kan inte låta bli att visa några av dem. Bob Matson kommenterar akvarellerna.

Jane Betts

Jane Betts
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.