1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kaffe Fasset får textil att spraka av färger

Kaffe Fassett är en av världens mest berömda textilkonstnärer. Hans fantasifulla och färgsprakande stickningar, lapptäcken och broderier har lyft konstformen.
Nyheter • Publicerad 18 september 2006

Nu ställer han ut sina senaste verk i den enligt honom färgmässigt vackraste staden i världen - Stockholm.

När Kaffe (uttalas Kejf) Fassett för 16 år sedan ställde ut för första gången i Sverige, på Nordiska museet, ringlade köerna långa till sista utställningsdag. Han har därefter ställt ut på Röhsska museet och Steninge slott, alltid med publiksuccé som följd.

Blir inte kitschigt De originella mönstren och starka färgkombinationerna utmärker Kaffe Fassett, som har förnyat textilkonsten kanske främst med användandet av större tygbitar i lappteknik.

Trots Kaffe Fassets brokiga och färgsprakande kreationer lyckas han undvika att det blir kitsch.

- Jag älskar extremer och ibland gör jag något som går helt i vitt och ibland letar jag efter de mörkaste, murrigaste färgerna. Men jag försöker alltid finna harmoni och vill använda massor av färger utan att det ska se ut som ett enda stort hopkok, säger han.

Först på Londonmuseum 69-årige Kaffe Fassett kommer ursprungligen från San Francisco, men flyttade till London på 60-talet. Där lever han och verkar i norra stadsdelen Kilburn, när han inte är ute och reser världen över för utställningar eller för att hämta inspiration.

1988 var han den förste levande textilkonstnären att ha en exklusiv utställning på Victoria & Albert Museum i London. Lapptäckena och de andra konstverken i Stockholmsutställningen är hans senaste verk - från de sista tre åren.

Ofta utgår Kaffe Fassett från traditionella mönster, hämtade från England, USA, Ryssland eller Thailand och gör sin egen version av dem. Han motsätter sig att modernisera mönster och teknik för sakens skull.

Andra gånger är det ett tyg eller en färg som är startpunkten. Kaffe Fassett reser världen över och samlar inspiration. Men hans favoritstad ut estetisk synpunkt är - Stockholm.

- Stockholm har den rikaste och mest eleganta färgpaletten av världens stora städer.

- Färgen på de gamla byggnaderna är så mustiga och rika. Hela staden lyser i ockra, orange och rosa, säger han.

Kaffe Fassetts föredrar den textila konsten framför tavelmåleri, vilket han också ägnar sig åt, eftersom det ger honom möjlighet att dela med sig av sina idéer och kunskaper. Han har släppt flera böcker med mönster och beskrivningar av sina lapptäcken.

"Sticka med Kaffe" I samband med Sverigeutställningen ger han ut boken "Sticka med Kaffe Fassett", med enklare stickmönster. Boken har tagits fram tillsammans med Eva Wincent.

- En del har absolut gehör vad gäller musik. Andra har absolut smakgehör. Kaffe Fassett har absolut färggehör och ingen annan kommer i närheten av att få färgerna att sjunga så som han, säger hon.

Kaffe Fassets utställning pågår på Waldemarsudde den 16 september-14 januari 2007.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.