1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Jonas Karlsson blir Strindberg i tv

Det är mycket August Strindberg för Jonas Karlsson för tillfället. Till jul gestaltar han författaren i SVT:s juldrama.
I höst gör han också Strindbergs Mäster Olof på Stockholms stadsteater.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2007

Efter rollen som August Strindbergs Erik XIV på Stockholms stadsteater 2005 är det nu dags för Guldbaggenominerade Jonas Karlsson att gestalta nationalskalden Strindberg själv. Till jul spelar han den unge Strindberg i SVT:s julsatsning August. Peter Birro har skrivit manus och Stig Larsson regisserar.

– Det här är den unge Strindberg, under tiden kring Mäster Olof och Röda rummet. Den tänkande, sökande Strindberg. Som frågar sig: Kan jag vara författare? Är jag begåvad? Hur mycket måste jag försaka?, säger Jonas Karlsson.

Dramat tar sin början 1876 när Strindberg är fattig och refuserad, men skildrar också kärleken till Siri von Essen (spelad av Linda Zilliacus) och vänskapen till Olle Montanus (spelad av Jakob Eklund). Manusförfattaren Peter Birro har försökt skildra Strindberg ganska fritt i tv-dramat.

Kan de redan existerande föreställningarna om hur Strindberg var, vara ett hinder i arbetet?

– Alla har ju sin bild av hur Strindberg var. Det kan ju vara roligt att spela på detta också. Vet man om det, så kan man välja att använda folks förväntningar, eller leka med dem.

August är inte det enda Strindberg-projekt som Jonas Karlsson ägnar sig åt under 2007. I höst börjar han också repetera Lennart Hjulströms uppsättning av Mäster Olof på Stockholms stadsteater.

– Ja, det är mitt Strindbergsår! Det har bara blivit så. Det var Lennart Hjulströms förslag, han har pratat länge om det och vi gjorde ju också Erik XIV tillsammans. Men det är något med Strindberg som är svårt att komma ifrån när man jobbar med teater. Han genomsyrar allt faktiskt. Att ägna sig åt Strindberg är att ägna sig åt vårt lands historia.

I vår debuterar Jonas Karlsson dessutom som författare med novellsamlingen Det andra målet och medverkar också i filmen Den man älskar mot Rolf Lassgård. Om novellsamlingen är han än så länge förtegen.

Anna Hedlund/TT Spektra

Fakta/Jonas Karlsson

• Ålder: 35

• Aktuell: Nominerad till en Guldbagge för bästa manliga huvudroll i Offside. Spelar August Strindberg i Peter Birros och Stig Larssons tv-drama August som spelas in i vår. I övriga roller syuns bland andra Linda Zilliacus som Siri von Essen och Jakob Eklund som Olle Montanus. Under våren debuterar han också som författare med novellsamlingen Det andra målet. Eftersom jag spelar Strindberg kände jag att jag var tvungen att debutera som författare också, ha ha. Det är noveller som handlar om olika sorters människor i en stad.

• Filmer och tv i urval: Offside (2006), Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (2005), Miffo (2003), Hans och hennes (2001), Gustav den III:s äktenskap (tv, 2001), Livet är en schlager (2000).

• Teaterpjäser i urval: Erik XIV, I väntan på Godot, Woyzeck, En midsommarnattsdröm.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.