1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Jesper Aspegrens "okända" sida

Nyheter • Publicerad 23 januari 2002

Jesper Aspegren, Cajsa S Lund och Hanna Åberg. Den ene känd TV-profil, den andra musikarkeolog och den tredje tonsättare samt visartist.

En trio som har något gemensamt, något att dela med sig av också till andra. Som i morgon kväll, på Humlescenen i Bromölla inom räckhåll också från Blekinge.

"... sjung för mig evigt Öresund" heter deras program.

Ett personligt porträtt av författaren Gabriel Jönsson (1892- 1984) vars hyllningar till skånska fiskelägen, ön Ven och Backafall för alltid placerats i vår stora guldgruva av visor.

- Gabriel Jönsson var en gudabenådad stilist, en sann ord- och rimkonstnär, säger Cajsa S Lund.

Hon, om någon, vet.

Hennes far och farfar tillhörde sedan tidigt den nära kretsen kring Gabriel Jönsson. Liksom Cajsa som blev "som den barnlöse författarens egen dotter".

Nu har hon lockat Jesper Aspegren och Hanna Åberg att åka runt, för att med ord och musik föra det kulturella arvet vidare.

- Jesper är ett "Sundets barn" och har sedan länge intresserat sig för Gabriel Jönssons poesi, berättar Cajsa S Lund. Och tillägger:

- Den minnesgode TV-tittaren erinrar sig kanske att Sydnytt för några år sedan brukade avsluta sina väderleksrapporter med en årstidsdikt av Gabriel Jönsson. Uppläsaren var - Jesper Aspegren.

K-G O.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.