1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Jan Troell blir dokumentärfilm

Filmaren Jan Troell ska själv bli film. En dokumentär om hans liv och verk ska få premiär samtidigt med Troells kommande storfilm "Maria Larssons eviga ögonblick".
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2007

Filmaren Jan Troell ska själv bli film. En dokumentär om hans liv och verk ska få premiär samtidigt med Troells kommande storfilm "Maria Larssons eviga ögonblick".

Efter Ingmar Bergmans död är Jan Troell, 76, en av få levande svenska filmskapare med internationellt renommé. Han är tvåfaldigt Oscarsnominerad, har gjort filmiska milstolpar som "Här har du ditt liv", "Utvandrarna" och "Il Capitano" och arbetar nu med storfilmen "Maria Larssons eviga ögonblick" med Mikael Persbrandt, Maria Lundqvist och Hasse Alfredson i rollistan.

Nu blir Troell själv föremål för en film. Det är den svenske regissören Thomas Danielsson, sedan ett tiotal år bosatt i Danmark, som porträtterar Troell i en dokumentär med arbetstiteln med arbetstiteln "Troells trollspegel". Danielsson har tidigare gjort en dokumentär om Troells dotter, "Johanna! Yohanna!"

Tanken är att "Troells trollspegel" ska få premiär samtidigt som "Maria Larssons eviga ögonblick" - kanske på nästa års Cannesfestival.

- Det vill vi gärna, men det är för tidigt att säga när filmerna ska ha premiär, säger Mikael Opstrup på det danska bolaget First Cut, som producerar filmerna.

- Vi är redan långt framme och håller på med det sista efterarbetet nu. Det blir ett porträtt av Jan Troell både som människa och filmskapare, och handlar bland annat om vilka val en konstnär måste göra i sitt arbete.

"Troells trollspegel" är finansierad av filminstituten i Sverige och Danmark samt av bland annat SVT där den också kommer att visas. Budgeten är 2,5 miljoner kronor, vilket är högt i dokumentärfilmssammanhang.

Men den som väntar sig avslöjanden av helt nya sidor av Jan Troell kan bli besviken:

- Bara det att Troell ställer upp är något helt nytt, han har tackat nej till många förfrågningar under åren. Och han är en osedvanlig person; det är inte många regissörer i dag som dessutom är filmfotografer och klippare. Han är en auteur i ordets gamla bemärkelse, kanske en av de sista, säger Opstrup.

Till skillnad från liknande filmer kommer "Troells trollspegel" inte att innehålla några intervjuer med de skådespelare som arbetat med Troell under hans långa karriär. Den enda som uttalar sig i filmen är den nyligen bortgångne fotografen Georg Oddner, nära vän och rådgivare till Troell och föremål för Troelldokumentären "Närvarande" 2003.

- Vi har valt bort intervjuerna och gjort ett tätt porträtt av Troell, kompletterat med mycket material från hans filmer, säger Mikael Opstrup.

- Han berättar själv i stället.

Fakta/Jan Troell: Filmer i urval

+ Maria Larssons eviga ögonblick (2008) (under inspelning)

+ Närvarande (2003)

+ Så vit som en snö (2001)

+ Från Sverige i tiden (2000)

+ Hamsun (1996)

+ Il Capitano (1991)

+ Sagolandet (1988)

+ Ingenjör Andrées luftfärd (1982)

+ Nybyggarna (1972)

+ Utvandrarna (1971)

+ Här har du ditt liv (1966)

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.