1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Jag är glad att det har gått så bra"

På lördagkvällen avslutades filmfestivalen i Venedig. Den stora vinnaren blev filmregissören Sofia Coppola vars film "Somewhere" belönades med huvudpriset Guldlejonet. (TT Spektra)
Nyheter • Publicerad 12 september 2010

På lördagkvällen avslutades filmfestivalen i Venedig. Den stora vinnaren blev regissören Sofia Coppola vars film "Somewhere" belönades med huvudpriset Guldlejonet.

"Somewhere" som får svensk premiär den 22 oktober är berättelsen om en hyllad actionskådespelare vars liv är fyllt med fester, sprit, kvinnor och tomhet. Det är först när han tvingas ta hand om sin 11-åriga dotter som han börjar komma till insikt.

Årets speciella jurypris gick till den delvis norskproducerade "Essential Killing", regisserad av polacken Jerzy Skolimowski och med Vincent Gallo i huvudrollen.

Gallo fick festivalens skådespelarpris för sitt i princip helt stumma porträtt av en man som kanske är terrorist och som flyr undan soldater i ett snötäckt landskap.

Gallo som var på plats på festivalen men som hela veckan gömt sig på sitt hotellrum kom inte till prisutdelningen för att ta emot sitt pris.

Festivalens Silverlejon gick till Alex de la Iglesias "Balada triste de trompeta", ett drama som utspelas på en cirkus. Filmen vann också manuspriset.

Bästa skådespelerska blev Ariane Labed för den grekiska "Attenberg", och Mila Kunis fick Marcello Mastroianni Prize for Young Performer för sin roll i Darren Aronofskys "The Black Swan".

Den amerikanske regissören Monte Hellman, som deltog i tävlingen med sin minst sagt omdiskuterade "Road to Nowhere", fick ett speciallejon för sin livsgärning.

Pernilla Augusts "Svinalängorna" vann Kritikerveckans publik- och jurypris men missade debutantpriset, som gick till den turkiska "Majority" av Seren Yuce.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.