1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Ingvar" skärskådar myten om Kamprad

Mannen, myten, kapitalisten. Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, är en levande legend. Nu ska han både korsfästas och hyllas när Malmö stadsteater sätter upp ett musikaliskt porträtt, fullt av humor, cynism och ironi. (TT Spektra)
Nyheter • Publicerad 15 september 2010
Foto: 
Foto: 

Mannen, myten, kapitalisten. Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, är en levande legend.

Nu ska han både korsfästas och hyllas när Malmö stadsteater sätter upp ett musikaliskt porträtt, fullt av humor, cynism och ironi.

När marknaden rusar som en hungrig vargflock över det ekonomiska landskapet finns det alltid en person som lyfts fram som ett undantag och föredöme: Ingvar Kamprad.

I pjäsen "Ingvar! En musikalisk möbelsaga" skärskådas nu myten om Ikeas grundare.

Han har tillsammans med den schweizisk-svenske kompositören och regissören Erik Gedeon skrivit pjäsen, som med titeln "Das Wunder von Schweden" hade urpremiär på tyska i Hamburg 2009. Där har den blivit en succé.

När den nu får svensk premiär den 25 september är det med den halvt anonyma titeln "Ingvar! En musikalisk möbelsaga".

Föremålet för uppsättningen vill nämligen inte ha med pjäsen att göra.

Historien berättas av en samling förtvivlade börsmäklare i ett slags tids- och platslöst kristillstånd. Med tydliga religiösa undertoner - bland annat förekommer en korsfästelse - tecknar de Kamprads porträtt i formen av ett oratorium, med sång och kitschiga inslag av svensk folkmusik.

Han beskriver pjäsen som både en hyllning och en kritik, kryddad med ironi och cynism. Att berätta om nu levande personer från scenen kan vara tabu, medger han.

Andreas Grötzinger spelar Ikea-grundaren i båda uppsättningarna. Han är född i Sverige, men uppvuxen i Basel i Schweiz. Det är första gången han spelar på svenska i Sverige.

Uppsättningen i Malmö skiljer sig något från den i Tyskland. Tyskarnas benägenhet att exotisera Sverige har tonats ned till förmån för en diskussion om svenskarnas egen självbild.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.