1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

I huvudet på Caroline af Ugglas

Sedan tonåren har Caroline af Ugglas varvat terapi med antidepressiva mediciner. Nu lägger hon sig på terapisoffan igen. I september släpper hon både en skiva och terapibiografin "Hjälp, vem är jag?". (TT Spektra)
Nyheter • Publicerad 15 september 2010
Foto: 

Sedan tonåren har Caroline af Ugglas varvat terapi med antidepressiva mediciner. Nu lägger hon sig på terapisoffan igen. Med sin öppenhet vill hon få människor att sluta skämmas. I september släpper hon både en skiva och terapibiografin "Hjälp, vem är jag? ".

Det finns inte mycket fåfänga i vare sig sångerskan, konstnären eller författaren Caroline af Ugglas. Men om hon ska fotas vill hon åtminstone torka det nytvättade håret först.

På gården i Kungsängen utanför Stockholm råder vad man skulle kunna kalla för ett kreativt kaos. Här har Caroline af Ugglas och maken Heinz Liljedahl både hem och arbetsplats.

Otaliga gånger har sångerskan fått ta emot elaka kommentarer om sitt utseende. Men de flesta som hör av sig gör det ändå för att tacka henne.

För Caroline af Ugglas blev lösningen att skriva en bok. Under ett och ett halvt års tid träffade hon poeten och psykologen Ulf Karl Olov Nilsson, UKON, sammanlagt 13 gånger. Terapisessionerna spelades in på band och blev till 13 självutlämnande kapitel som behandlar allt från stökiga tonår till prestationsångest och tvångstankar.

Och sant måste det vara för att boken ska fylla den funktion Caroline af Ugglas önskar.

Som barn var Caroline af Ugglas en orädd tjej som följde sina egna regler. Så till den grad att hennes närmaste blev lidande. I boken berättar hon om hur hon sprejmålade hus och trakasserade grannar. I tonåren förvandlades busstrecken till småstölder och festande.

En blöt kväll blev en del i hennes uppvaknande. Vad hon såg som ett upptåg resulterade i en vistelse i häktet. Men den stora vändningen kom först några år senare.

Efter att ha hittat en psykiater som inte bara satte henne på mediciner, insåg Caroline af Ugglas att vägen till en lugnare tillvaro gick via rutiner.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.