1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Höstens filmtips

Hösten släpper inte greppet. För att klara av rusket tipsar Espresso om filmer att njuta av.
Nyheter • Publicerad 26 oktober 2001

Blade Runner

Mästerverk av Ridley Scott (som senast gav oss Gladiator och Hannibal) vars dystopiska framtidslandskap i förfall nästan kan luktas genom rutan. Bygger på Philip K. Dick?s klassiska novell "Do androids dream of electronic sheep?". Harrison Ford spelar Rick Deckard, en avdankad polis som jagar replikanter (konstgjorda "människor" gjorda som arbetshjälp) och frågar sig själv vem som är värd att leva och vem som bestämmer detta faktum. Allt är i rostfärger och höljt i djupa skuggor till tonerna av Vangelis underbara soundtrack. Och självklart regnar det floder... Innehåller den klassiska (och dessutom passande för årstiden) filmrepliken "Alla dessa ögonblick kommer att gå förlorade i tiden, precis som tårar i regn".

Sleepy hollow

Inte Tim Burtons bästa men se den för den mäktiga stämningen samt en blond Christina Ricci. All dimma och nattatmosfär kan få vilken förhärdad cineast att gripa efter snuttefilten. Johnny Depp är på jakt efter logiska förklarningar samt en huvudlös ryttare (spelad av en lika huvudlös Christopher Walken) i en mörk och höstfärgad amerikansk småstad i slutet av 1700-talet. Filmen bygger på Washington Irvings roman men har blivit omarbetad av svartregissören, vilket borgar för långa och kalla kårar...

The Crow

Första filmen i serien som bygger på en serietidning av James O?Barr (ett stort fan av Joy Division, vilket tydligt märks i filmens stämning och rytm) som sorgligt nog blev Brandon Lees sista film. En fantastisk svart kärlekshistoria med alla de rätta ingredienserna; evig kärlek (bortom graven skall tilläggas), cool musik och lite hämnd. Filmen har nått kultstatus och blev regissören Alex Proyas stora genombrott. Grabben har dock hamnat lite i skymundan efter att hans grymt underskattade film Dark City inte blev en lika stor framgång. OJ, höll på att glömma ... självklart regnar det hela tiden... Och kom ihåg att sann kärlek varar för evigt.

En vampyrs bekännelse

Följ Brad Pitts och Tom Cruises resa under årtionden genom en evig natt. En klassisk film om ungdomens död och frågan om meningen med livets existens och dess ursprung. Tom Cruise klarar med nöd och näppe sin gestaltning av den dekadente och karismatiske Lestat de Lioncourt, en roll som egentligen skulle tillfallit Daniel Day-Lewis. Kirsten Dunst, då endast 11 år gammal, fick sitt stora genombrott som Claudia, en vuxen kvinna fången mot sin vilja i ett flickebarns kropp. Dunst vann en Golden Globe för sin flammande tolkning av den unga vampyren som tack vare sin eviga ungdom aldrig kommer att få uppleva livets njutningar, aldrig få egna barn och aldrig få det som efter hand blir det mest eftersträvansvärda; att åldras och dö... Inte lika mycket av de erotiska undertoner som fanns i boken, men det vägs upp av det symboliska regnet... Inspelningen av uppföljaren De fördömdas drottning har precis slutförts och dyker upp i en snar framtid på en biograf nära dig.

Marcus Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.