1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Hon sa nej tack till Bert

Hon har körat bakom Phil Collins, Lutricia McNeal och Orup.
Tackat nej till Bert Karlssons erbjudande om att medverka i Fame Factory.
Körsångerskan Dea Norberg från Bräkne-Hoby nobbar en solokarriär...
Nyheter • Publicerad 16 maj 2003

Hennes första stora uppdrag var att jobba som fältartist i Tuzla i Bosnien 1996. Espresso berättade om hur hon iklädd militärkläder, basker, med rödmålade läppar, sjöng och showade för gossarna på FN-uppdrag. De stod vid scenkanten och jublade. Slet i hennes byxben.

Dea Norberg upplevde de 14 showdagarna som otroliga. Men de fick henne inte att vilja stå kvar i rampljuset vid scenkanten. I stället tog hon några steg bakåt. I dag är Dea Norberg en flitigt anlitad kör- och danstjej.

- Jag är mer än lagspelare och vill inte slå mig fram som soloartist. Jag är en etablerad kör- och danstjej och har för mycket att förlora på att göra solokarriär. Tänk om det går dåligt. Det finns ingen som sedan vågar ringa till en soloartist och fråga om hon vill köra, säger Dea Norberg.

Sju år har passerat sedan Dea Norberg gjorde succé som fältartist. Sedan dess har uppdragen varit skiftande. Hon och kompisen Charlie fick ett skivkontrakt med det danska bolaget Gold Head. Det resulterade i en skiva med egenhändigt skriven akustisk pop som släpptes i Japan. Bolaget gick sedermera i konkurs. Vad det gäller skivan vet inte Dea Norberg hur det gick.

Nej till solo

- Jag har inte så jättebra skivbolagsminnen. Det tog tre år att spela in skivan. Drömmarna försvann på vägen. När skivan var färdig kändes den redan överspelad, säger hon.

Dea Norberg har sedan dess arbetat med flera producenter, spelat in ett tiotal låtar och sedan dragit sig ur. Hon har inte tyckt att soundet kännts rätt. Dea Norberg har även flera gånger blivit tillfrågad om hon vill ställa upp i melodifestivalen som soloartist. Men hon har tackat nej. Hon har också fått förfrågan från Bert Karlsson om att vara med i Fame Factory. Men hon har tackat nej.

Dea Norberg går sin egen väg. Hon har medvetet valt banan som kör- och danstjej. Och hennes meritlista börjar bli lång. Dea Norberg har körat bakom artister som Phil Collins, Lutricia McNeal, Markolio, Lena PH, Owe Thörnqvist, Lasse Berghagen och Orup.

- Formellt sätt känns det som ett medvetet val att jobba som kör- och danstjej. Jag är inte den personen som vill stå längst fram. Jag känner mig priviligierad att jobba lite bakom, säger Dea Norberg.

Köra till Collins

Phil Collins är en av Dea Norbergs idoler. När Phil Collins skulle komma till Söndagsöppet för att spela blev Dea uppringd med förfrågan om hon ville köra till världsartisten. En skiva damp ned i brevlådan och snart hade Dea Norberg satt låtarna.

Det är en av upplevelserna i hennes karriär som hon värderar högst. En annan är Sverigeturnén med Lena PH och Cirkus Cirkör. En tredje är när hon körade bakom Charlotte Nilsson när det svenska bidraget Tusen och en natt vann Eurovisions-schlagerfinalen i Jerusalem 1999.

Fame i Riga

Dea Norberg hade en hektisk tillvaro under årets schlager-SM. Hon körade bakom hela 19 bidrag. Ett av dem var Fame med Give me your love. Och hur det gick för den Fame Factory-avlade gruppen vet vi ju redan. Den 24 maj åker Dea Norberg till Riga för att köra till Fame när de framför det svenska bidraget i Riga.

- Melodifestivalen är en höjdpunkt för en körmänniska, säger hon.

Dea Norberg från Bräkne-Hoby har hunnit fylla 29 år och har inga planer på att ta steget fram på scenen. Hon är nöjd med att vara en respekterad och ofta anlitad kör- och danstjej. Men Dea Norberg har kanske inte helt sorterat bort en solokarriär.

- Jag har beställt min nya Macdator. Det finns musikprogram på den. Jag kanske sitter hemma och pular. Vad det blir med det får vi se, säger Dea Norberg och skrattar.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.