1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
The Hives är på gång under 2007. I vår spelar de in ett nytt album i USA och England. - Jag tror att vi ska behålla mer av det som är annorlunda och lite avigt, säger sångaren Pelle Almqvist om kommande plattan. Men först ska han leda P3 Guld-galan.
Nyheter • Publicerad 8 januari 2007

När P3 delar ut sina priser till Sveriges artistelit den 20 januari, står sångaren i en av landets största rockgrupper på scenen som programledare. HowlinÕ Pelle Almqvist från The Hives ser fram emot sin nya uppgift.

- Jag ska helt enkelt lotsa tittarna genom galan så att de inte blir vilse och går bort sig i etern eller tv-skärmen. Kanske som en slags andlig ledare, en variant på programledare, säger Pelle Almqvist.

Hur förbereder du dig för uppgiften?

- Jag förbereder mig inte, så att jag blir nervös. Då blir jag uppstressad och presterar bättre.

Planerad singel i höst P3 Guld-galan är inte det enda Pelle Almqvist har på agendan i år. Han och bandkamraterna i The Hives är just nu mitt i arbetet med sitt kommande album. Hittills har man skrivit ett tjugotal låtar, men vilka som slutligen hamnar på plattan är inte klart.

Bandet hoppas dock kunna släppa en första singel i september. Pelle Almqvist är förtegen vad det gäller soundet.

- Varje gång vi gör en skiva tänkte vi alltid i början att allt ska vara helt annorlunda och ju närmre skivan vi kommer, desto mer låter det som oss igen. Nu tror jag att vi ska behålla mer av det som är annorlunda och lite avigt, säger han och skrattar.

- Det har alltid funnits massvis med musikaliska influenser som kanske inte har hörts förut. Det går nästan inte att bara vara influerad av snabb rockmusik om man spelar snabb rockmusik. Då blir det råtråkigt. Nu kanske de andra influenserna märks mer.

Inspelningarna beräknas dra igång under våren i USA, England och Sverige. Det innebär att man troligen överger studion i Gröndal utanför Stockholm där man spelat in sina tidigare skivor med producenten Pelle Gunnerfeldt.

- Vi har varit där så mycket så vi kan den lite väl bra. Det känns som att om vi gör hela kalaset där igen så skulle det kanske bli lite mindre spännande och kanske lite för likt det vi gjort förut, säger Pelle Almqvist.

"Pharrell ett socialt geni" The Hives uppvaktas ju numera av flera tunga namn inom hiphopen.

Låten som gruppen har skrivit tillsammans med hiphopproducenten Pharrell Williams kommer troligtvis också den med på kommande skivan, även om inget är helt klart ännu. Pelle Almqvist tycker att samarbetet med Williams var en rolig erfarenhet, "han är ett socialt geni". Mötet mellan hiphop och deras egen garagerock ser han också som naturligt.

- Jag tycker att vår musik har ganska mycket gemensamt med hiphop. Den är ofta baserad på ett riff och sedan håller man på med det tills man måste göra något annat. Det vi håller på med är mer besläktat med många hiphopgrejer än med popmusik.

Hur ser er egen relation till hiphop ut?

- Vi har alltid lyssnat en hel del på hiphop, men inte så att vi har grävt djupt. Det är ganska ofta vi nämner hiphopreferenser när vi till exempel pratar om en trumtakt. Oftare än om vi pratar om svensk gubbrock eller något.

Det är två och ett halvt år sedan The Hives släppte förra albumet, Grammisbelönade Tyrannosaurus Hives. Det internationella storbolaget Universal satsade stort på albumet, men Pelle Almqvist tycker inte att det nämnvärt har ökat pressen på dem att sälja mer.

- De var medvetna om att de inte hade signat oss innan vi blev populära. Därför lät de oss sköta oss själva. Det är ju säkert så att de hoppats att vi skulle sälja tio miljoner skivor, men det gör de ju med alla skivor de släpper.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.