1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Herta Müllers liv ställs ut i Berlin

En utställning om fjolårets Nobelpristagare i litteratur, Herta Müller, öppnade på fredagen i Berlin, uppger DN. Den innehåller allt från bilder från hennes barndom till Nobelföreläsningen från förra året. (TT Spektra)
Nyheter • Publicerad 18 september 2010
Foto: 
Foto: Scanpix

En utställning om fjolårets Nobelpristagare i litteratur, Herta Müller, öppnade på fredagen på Literaturhaus i Berlin, uppger Dagens Nyheter. Den har tidigare visats i München och innehåller både bilder från hennes barndom och Nobelföreläsningen från förra året.

Författaren skakas sedan några veckor tillbaka av en spionskandal sedan det avslöjats att hennes vän, poeten Oskar Pastior, var spion åt den rumänska säkerhetspolisen Securitate. Säkerhetstjänsten försökte också rekrytera Müller på 1970-talet, men hon vägrade, vilket ledde till att hon fick sparken från sitt jobb som översättare.

Herta Müllers roman "Andningsgunga" är inspirerad av just Pastiors liv.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.