Hennes flöjt ger spöken liv
Under två konserter gästar den svenska världsflöjtisten Gunilla von Bahr den första Carlscrona Chamber Music Festival.
Vid hennes konsert i Karlskrona, måndagen 21 juni i Trefaldighetskyrkan, gör hon sin berömda spökkonsert, komplett med levande ljus, spindelväv och musik av Johann Sebastian Bach.
- Vad kan väl vara härligare att spela när man berättar spökhistorier, tänder ljus och har det härligt tillsammans, än musik av Bach? Den är så djup, gudomlig och härlig och skapar en sådan skön kontrast till spökhistorierna, säger Gunilla von Bahr.
Samtidigt tillåter Bachs musik den som framför den att vara fri och lekfull i sin tolkning, en anda som också genomsyrat spökkonsertens hela utveckling.
Det började för mer än tio år sedan med att Gunilla von Bahr tillsammans med pianisten Ani Gazarian utformade ett konsertprogram som handlade först om vendernas rike där kvinnorna var hjältar. Det blev till en halv föreställning - men vad skulle de göra efter pausen?
Jo, en halvtidsföreställning med Bach och spökhistorier, framförd i kusliga slottsmiljöer och spökkammare runt om i Sverige.
- Vi beställde klänningar av en scenograf. De var precis som spindelväv och damm. Sedan köpte vi gummispindlar i en skämtsaksaffär. Vi hade en stor, luden spindel sittande på cembalon och några små satte vi i håret. Fast de ramlade av när vi gick omkring bland publiken, skrattar hon.
Spökkonsertens program har varierat en hel del genom åren både vad gäller valet av musik och vilka historier som berättats. Vid konserten i Karlskrona kommer hon tillsammans med cembalisten Mårten Landström att framföra sina absoluta favoritsonater - Sonat nummer 2 och Sonat 6 för flöjt och cembalo.
I programmet försöker hon alltid ha med en historia med lokal anknytning. Än så länge har hon inte hittat någon från Karlskrona, men hoppas göra det när hon är på plats.
För Gunilla von Bahr är musiken central i alla konstformer och hon inspireras mycket av att blanda dem.
Förutom spökkonserten 21 juni kommer hon 22 juni att tillsammans med Karlskrona symfoniorkester att framföra Mozarts andante i A-dur för orkester och rondo i D-dur för flöjt och orkester i Amiralitetskyrkan. Dessa stycken är hon väl förtrogen med.
- Mozarts andante i A-dur för orkester var min första solouppgift i KFUM:s orkester hemma i Malmö när jag var 14 år. Sedan dess har jag hunnit spela in både den och D-dur-rondot på skiva. Att spela Mozart är som att servera musiken på silverbricka: öppet, vackert och klart, säger hon.
Nu för tiden, efter mer än 40 år som flöjtist, spelar hon inte så ofta med symfoniorkestrar. Desto mer gör hon i det lilla formatet. Hon var 1991-2000 konstnärlig ledare för Norrtelje Kammarmusikfestival och gläder sig nu åt att återigen spela på en sommarfestival. För henne är kammarmusikgenren en bottenlös skattkista att ösa ur, något hon aldrig kan få nog av.
- Det ska vara så mycket kammarmusik som möjligt. Det är underbart att Peter (Jablonski) tagit sig an den här uppgiften. Han har ett stort kontaktnät för att ordna spännande artister till festivalen.
- Dessutom, säger Gunilla von Bahr, är det alltid trevlig stämning under de här sommarfestivalerna.
- Det är en annan, mer avspänd, publik än i de stora konserthusen under resten av året. Det ger också god stämning även bland oss musiker, säger hon.
Fredrik Fischer