1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Hedda Gabler" i nytt ljus

När Riksteatern sätter upp "Hedda Gabler" är Ibsens klassiker sig inte riktigt lik. Tiden har förskjutits till 1930-talet. Och en av de viktigaste manliga karaktärerna har förvandlats till kvinna. (TT Spektra)
Nyheter • Publicerad 27 september 2010
Foto: 

När Riksteatern sätter upp "Hedda Gabler" är Ibsens klassiker sig inte riktigt lik. Tiden har förskjutits till 1930-talet. Och en av de viktigaste manliga karaktärerna har förvandlats till kvinna.

Hedda Gabler är kvinnan som på ytan har allt. Hon är ung och vacker, nygift och nyinflyttad i sitt drömhus. Men Hedda är inte lycklig, hon som fostrats till att vara vild och impulsiv är nu infångad i ett kvävande tryggt och konventionellt äktenskap.

I Henrik Ibsens originalpjäs är det en manlig persons återkomst som skakar om Heddas värld. Men i regissören Sara Gieses version av dramat har den karismatiske Eilert Lövborg blivit Elin Lövborg. Heddas make Jörgen Tesman får en briljant kvinnlig konkurrent i stället för en manlig.

Det är Anna Kölén som bearbetat Ibsens pjäs för Riksteatern. I samråd med Sara Giese har hon flyttat handlingen från 1890-talet till 1930-talets litterära kretsar.

TT Spektra: Har det inte inneburit praktiska problem att göra den här omskrivningen av pjäsen?

Viss inspiration till den litterära krets som Elin Lövborg ingår i har man fått från Fogelstadgruppen som bildades 1922 av bland andra Elin Wägner och Kerstin Hesselgren.

"Hedda Gabler" har premiär den 29 september i Avesta.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.