1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Nyheter • Publicerad 5 november 2003

Emma Hamberg

Linas Kvällsbok

Albert Bonniers Förlag

Hur är det att vara tonåring egentligen? Eller, hur var det att vara i tonåren? En som tydligt minns är Emma Hamberg, och det visar hon i Linas Kvällsbok. Här finns allt som tonårstjejens tankar upptas av; kompisarna, kläderna, killarna, skolan och så klart; kärleken.

Att vara tonåring är inte lätt, och det blir inte bättre av att man har töntiga föräldrar, bor i en tråkig stad, har kåldolmar som favoriträtt, och aldrig har blivit kysst.

Fråga bara Lina, som i sin kvällsbok skriver ner allt om sitt hopplöst tråkiga liv. Hon är en helt vanlig femtonåring som går i nian och bor tillsammans med sina föräldrar och sin lillebror.

Hon är inte lika snygg som kompisen Thea, inte lika cool som Carro, möjligen är hon häftigare än Malin, men Malin är mer erfaren än vad Lina är. Lina uppfattar sig själv som "svansen" i tjejgänget, hon får gärna hänga med, men bara på populära Theas villkor. Till råga på allt elände blir Lina kär i en kille som går i sjuan, en dödssynd om man själv går i nian.

Vi får följa Lina under ett år, från skolstarten i nian till skolavslutningen. I kvällsboken avslöjar Lina sina innersta tankar om allt som bekymrar henne, allt hon blir arg på och allt hon tycker om. Tankarna kretsar mest kring vännerna, kärleken och sex. Det blir ett händelserikt år för Lina, hon dricker alkohol för första gången, hon får sin första kyss och till slut bestämmer hon sig för att inte längre låta kompisen Theas önskningar vara lag.

Linas Kvällsbok är en underhållande bok som behandlar tonårstidens fasor och glädjeämnen med en stor portion humor. Emma Hambergs engagemang för tonåringar lyser genom hela boken och det märks att hon har haft roligt under arbetets gång. Hamberg, som även är serietecknare, har ett förflutet som chefredaktör på tidningen Vecko-Revyn och som programledare för ungdomsprogrammet Ketchup i P3. Hon har själv illustrerat boken, och hennes teckningar ger boken än mer karaktär. Ofta är illustrationerna i form av kort på vännerna och sig själv som Lina har klistrat in i sin bok.

Linas Kvällsbok är en charmig skildring av vad som rör sig i en tonårings hjärna. Boken vänder sig främst till tjejer i tonåren, men kan även läsas med behållning av en äldre publik. Hambergs språk är roligt och rappt och har en klar tonårskänsla, det är en blandning mellan tal- och skriftspråk. Linas kvällsbok är en härlig nostalgitripp för de som redan passerat tonåren, och en bok att känna igen sig i för de som är tonåringar nu.

Åsa Vestlund

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.