1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Här fostras en ny musikgeneration

En mil från Blekingegränsen fostras en kommande generation musiker och producenter. Artist-, studio och producentgymnasiet i Torsås var chanstagningen som blev en succé. Och nästa år tror de ansvariga på 800 sökande till 32 platser.
Nyheter • Publicerad 23 september 2006

Det är en eftermiddag i september och på den stora nybyggda scenen står fem ungdomar och spelar Lynyrd Skynyrds Sweet home Alabama. Två elever sitter vid mixerbordet, gestikulerar och instruerar på håll.

- Eleverna är egentligen lediga i dag, men... ja, de kan inte slita sig härifrån, säger Ulla Gustafsson, som driver Stage 4 You-gymnasiet på Mjölnerskolan i Torsås tillsammans med Claes-Göran Bjerding och Pama Records Maxe Axelsson.

Får lära sig mycket om musik Tanken var att skapa en unik gymnasieutbildning där ungdomarna inte bara skulle lära sig hantera instrument, utan också få kunskaper om arbetet bakom och framför scen. Och inte minst lära sig hur en studio fungerar.

- Skillnaden mot estetiska programmet är att våra elever får en bred utbildning. Å andra sidan nischar vi oss inte. Eleverna får till exempel ingen specialutbildning i sång, säger Ulla Gustafsson.

Målet är att eleverna ska stå på egna ben efter tre år i Torsås.

- Det ryms mycket inom musik. Det är marknadsföring, studioinspelningar och scenuppsättningar och så vidare. Det är ett samspel och här lär sig ungdomarna hela musikindustrin.

80 sökande kom till uttagningarna i våras. De fick sjunga eller spela något instrument inför en stenhård jury, där bland annat Bert Karlsson satt med.

32 kom in, varav fem blekingar, alla från Karlshamnstrakten.

- De som sökte var tuffa, säger Ulla Gustafsson ödmjukt.

- Utbildningen var ny och de visste inte vad de skulle få. De kunde köpt grisen i säcken. Allt vi hade var ett hus, ingenting mer.

Det blev varken gris eller sopsäck. Utbildningen blev ett lyft för Torsås kommun, som i allra högsta grad är involverade i Stage 4 You-gymnasiet.

- Förr var industriprogrammet i dessa lokaler, men både vi och kommunen såg hur antalet sökande minskade år för år och insåg att utbildningen var på väg att läggas ner. Då slog vi till och nu är det liv och rörelse igen på Mjölnerskolan, säger Ulla Gustafsson.

Bedrivs som ett företag Hon betonar att utbildningen bedrivs mer som ett företag, ej en vanlig skola. Eleverna sätter ihop olika projekt och kommer så småningom att tillbringa lika mycket tid på konsertscener runt om i södra Sverige som på skolan.

- Närmast väntar en cabaret och under hösten blir det en stor Eaglesshow och sedan har vi julshower i slutet av november och december. Jag vågar säga att ingen annan gymnasieutbildning låter eleverna ta så mycket eget ansvar och sätta upp egna projekt.

Och redan nu, bara fem veckor efter den första terminens start, har Ulla Gustafsson, Maxe Axelsson och Claes-Göran Bjerding insett att det kommer att bli ett oerhört tryck på utbildningen nästa år.

- Då kan alla blivande gymnasieelever välja vilket ort de vill studera på och med riksintag räknar vi med 800 sökande och då blir det givetvis hård konkurrens, säger Claes-Göran Bjerding, som är vd för företaget Stage 4 You.

Finns det planer på att utöka antalet platser?

- Nej, då får vi inte plats eftersom vi inte har större lokaler än vi har. Det blir till hårda bud om de 32 platserna.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.