Kultur & Nöje

Här blir stickat konstverk

Ronneby Artikeln publicerades
Britt-Marie Christoffersson gör stickning till en konstart- Med rader av stickade provrutor som täcker väggarna på Kulturcentrum visar hon möjligheterna med stickning.
Foto:Patric Söderström
Britt-Marie Christoffersson gör stickning till en konstart- Med rader av stickade provrutor som täcker väggarna på Kulturcentrum visar hon möjligheterna med stickning.

Att två stickor och mycket kunskap kan skapa konst är synnerligen tydligt på utställningen "Brodera på stickat" som visas på Kulturcentrum från och med i dag.

Det här är tredje och sista delen i en lång utställningssvit som startade redan för 31 år sedan på Halmstads konstmuseum. 2009 kom den andra delen till Kulturcentrum under namnet ”Stickning - ett hantverk att utveckla" och nu är det alltså dags för den tredje och avslutande delen i ”Brodera på stickat”.

– Anledningen till att jag ville göra det här var att när stickning blev stort på 70-talet så upptäckte vi konstnärer att ingen av oss hade stickning som del av utbildningen på konsthögskolan. Så jag bestämde mig för att göra ett slags studiematerial för att visa möjligheterna med stickning, säger Britt-Marie Christoffersson, som är utbildad på både Konstfack och textilhögskolan i Borås.

Men om det är konst som Britt-Marie sysslar med är hon inte den första att säga.

    – Jag kallar mig inte för konstnär, utan textilformgivare. Det har nog att göra med att man tidigt delade in det i olika verkshöjd, där konstnär är det finaste så jag kallar mig inte det, säger hon.

    Fast nog är det konst. Utställningen består av rader av provrutor, som med olika typer av garn och sömmar visar alla möjliga typer av de välkända för-, kors-, och vävsömmarna som broderi på de stickade kläderna. Här finns prov på en enorm hantverkskunskap som visar att stickning är så mycket mer än varma koftor, halsdukar och tumvantar. Koftorna finns dock där, men först och främst som exempel på hur det skulle kunna bli när man använder sig av broderi på stickat.

    – Många stickar för att det ska bli ett plagg, så jag visar upp det också. Jag tror att stickning fortfarande är intressant, och att det beror på det initiativ som togs på 90-talet med stickkafeer där folk träffades och stickade tillsammans.

    När utställningen är klar doneras samtliga stickprover och kläder till Hallands konstmuseum, som arkiverar det för eftervärlden.

    Utställningen visas till och med 29 maj.