1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Han står på scen ihop med Tommy Nilsson

En slump förde dem samman.
Sedan sex år tillbaka turnerar de alltid tillsammans - sångaren Tommy Nilsson och musikern Sven-Gunnar Petersson från Karlskrona.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2004

- Tommy är en oerhört generös person mot folk han känner. Vi trivs mycket bra tillsammans. Jag är glad över att ha fått den här möjligheten, säger Sven-Gunnar Petersson.

Inom kort startar en månadslång turné med Karlskrona som utgångsort.

För allmänheten i Karlskrona är Sven-Gunnar mest känd som kapellmästare vid nyårsrevyerna. Där gjorde han sin entré som 21-åring för 13 år sedan.

1998 tog han för första gången plats i kompbandet bakom Tommy Nilsson.

- Vi hade träffats några år tidigare på Guldeken-galan men kände inte varandra. Att jag fick jobb i hans band hade helt andra orsaker, berättar Sven-Gunnar Petersson.

I början av 90-talet hade Karlskronamusikern kommit i kontakt med ett band som hette WTB. Bandet hade en del spelningar på dåvarande Ritz. Sven-Gunnar lärde känna kapellmästaren.

Några år senare kom ett samtal från WTB-kapellmästaren. Han erbjöd Sven-Gunnar en plats i det rock ?n roll-band som då kompade Tommy Nilsson.

- Jag tackade naturligtvis inte nej till en sådan chans, säger Sven-Gunnar Petersson.

Utgår från Karlskrona

Efter en tid bestämde sig Tommy för annat komp. Rockbandet försvann och ersattes av en trio. Då blev pianisten Sven-Gunnar Petersson kapellmästare.

- Sedan dess har jag funnits med när Tommy Nilsson är ute och sjunger. Undantaget bara om han sjunger till stor orkester i Globen och liknande.

Vanligtvis gör Tommy Nilsson 5-6 jobb i månaden. Emellanåt blir det lite längre turnéer. En sådan kommer alltså inom kort. Med början 21 juli i Ljungby - möjligen dagen innan i Kristianstad - blir det spelningar varje dag fram till den 15 augusti. Under större delen av den perioden kommer Karlskrona att vara utgångspunkt.

- Vi har valt platser så att vi kan göra dagsutflykter och åka tillbaka efter spelningarna. Eftersom vi bara är fyra personer och åker med våra egna grejer är det en ganska enkel apparat, säger Sven-Gunnar Petersson.

Djup vänskap

Kompet består utöver Sven-Gunnar på klaviatur enbart av Jocke Blomgren från Järvsö på gitarr. Med finns också ljudteknikern Mats Nilander från Karlskrona.

Spelplatserna som valts är i flera fall små orter, där det inte händer så mycket.

- Vi väntar oss inte tusentals människor utan är glada om det kommer 200, 300 eller 400 personer.

När det gäller Karlskrona har man valt Kastellet på Aspö. Torsdagen den 22 juli blir det underhållning där. Två dagar senare gästas Muséegården i Karlshamn.

Showen blir på ungefär 80 minuter.

Veckan före starten repas det hemma hos Tommy Nilsson i Järvsö.

- Det blir rätt många resor till Järvsö under ett år, men det är det värt. Vi har roligt, konstaterar Sven-Gunnar.

Vänskapen mellan Sven-Gunnar Petersson och Tommy Nilsson är djup. Detta var denna vänskap som låg bakom att Tommy Nilsson fanns med på årets Guldeken-gala i Karlskrona i mitten av maj. Många i publiken upplevde det onekligen något märkligt att Tommy Nilsson hämtats från Järvsö för att sjunga en enda låt i Konserthuset.

- Vi jobbade några dagar också, säger Petersson.

Sven-Gunnar spelar in demos till Tommy i sin studio i Karlskrona.

Det jobbas så smått för en kommande skiva.

- Det är inte så lätt i skivbranschen just nu, men Tommy sålde 100 000 av sin samlingsplatta, som kom för några år sedan. Till våren är det nog dags för ett nytt album.

Roland Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.