1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Han har nålen som bästa arbetskamrat

Förr var det bara sjömännen som gjorde det.
Nu finns det tatueringar på alla möjliga människor i olika stilar och åldrar. Motiven skiljer sig åt och nog finns det trender även när det gäller tatueringar.
Men varför tatuerar vi oss? Vem har vilken tatuering? Och varför har de valt just den? Han har jobbat med att dekorera hud i snart tretton år.
Nikke Wiman, 42, är tatuerare på Black Magic Tattoo i Karlshamn.
-Bäst är kicken när folk blir nöjda.
Nyheter • Publicerad 19 april 2005

Det första man möts av på väg in till Black Magic Tattoo är ett skyltfönster fullt med dödskallar. På insidan ser det ut precis som det ska på en tatueringsstudio, alla väggar är överösta med bilder på olika tatueringar. Bakom kassadisken ligger rummet där Nikke Wiman spenderar sina dagar med att hjälpa folk att smycka sina kroppar.

På frågon om varför han valde att bli just tatuerare tvekar han lite innan han med ett leende svarar:

-Jag minns knappt längre. Det var så länge sen, men det verkade väl kul.

Fåfänga blir beroende

Och roligast tycker han är kicken när folk blir nöjda.

-Jag släpper i och för sig aldrig iväg någon utan att vi båda är nöjda, men att se att folk gillar det man gjort är det absolut bästa med det här jobbet.

Nikke Wiman har själv både armar och ben täckta med tatueringar och han har inga problem med att förklara varför folk tatuerar sig.

-Det handlar om fåfänga, i alla fall första gången. Sen blir det lite som ett beroende. Man vill bara ha mer.

Hur gammal han själv var när han skaffade sin första tatuering vill han inte avslöja.

-Jag var ung när jag gjorde min första. Här tatuerar vi däremot bara folk som fyllt 18.

Andra gången tatuerade han sig själv.

-Min åsikt är att man ska börja med sig själv innan man är värdig att ge sig på andra.

Att det gör ont att tatuera sig är det väl ingen snack om, men hur ont det egentligen gör är självklart svårt att beskriva.

-Det är så olika från person till person. Lite grann som "tusen nålar" kan man nog säga. Men om det gjorde jätteont så hade folk inte gjort det mer än en gång och det gör de ju. Under mina tretton år i jobbet har jag bara haft en enda kund som velat avbryta. Och hon kom tillbaka sen och gjorde klart, så det är inte så farligt.

Varierade stilar

Nikke Wiman har varit med om mycket konstiga saker i jobbet. Till exempel är det en väldig variation både på stilar och åldrar på dem som kommer för tatuera sig.

- Den äldsta jag tatuerat var en 69-årig dam. Hon ville ha en sol på ryggen. Det är kul att man få träffa så mycket olika människor. Det är över huvud taget väldigt roligt att vara tatuerare.

En kund anländer och Nikke Wiman går för att göra sig i ordning för nästa jobb.

Anna Lindwall
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.