1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Han har bokfört allt under 41 år med Schytts

Efter 41 år är han nöjd. Kent Ahlm, gitarrist och kapellmästare i Schytts, har lämnat scenen.
-Men jag fortsätter som manager, säger den snart 62-årige dansbandsprofilen.
6850 spelningar, 14500 varmkorvar och 9000 hamburgare har han hunnit med.
Nyheter • Publicerad 21 april 2005

-Allt är bokfört, konstaterar han.

Kent Ahlm har varit noga med att föra anteckningar under alla åren som turnerande musiker.

När han började resa runt i landet kostade en korv 50 öre. Entrén till en danskväll var 15 kronor. Gaget för orkestern låg kring en tusenlapp.

-Jag har inte blivit tjockare för att jag ätit många korvar. Naturligtvis äter vi mest vanlig mat på turnéerna, men en varmkorv behövs efter spelningarna frampå natten.

Noggrannt bokfört

Gager, publiksiffror och allt annat av värde finns noggrant bokfört i hans dagböcker. Han är fylld av minnen.

-Som turnerande musiker blir man lite av socialarbetare. Vi roar folk och vi tar hand om folk. Vi upplever saker som inte andra får uppleva. Det verkar finnas intresse för att lyssna på berättelser om det här livet. För mig har blivit några föredrag i rotaryklubbar och liknande

Kent Ahlm är inte trött på musiken.

-Men det gäller att förnya. Varumärket Schytts är vi rädda om, men att byta visa delar är aldrig fel. Nu föryngrar vi. Schytts förblir dock Schytts. Konceptet är att spela dansmusik. Inte modernare för att det kommer med någon yngre lika lite som att det ska kallas moget när det finns några äldre med. Det handlar om att spela upp till dans helt enkelt, fastslår Kent Ahlm.

Verklig veteran

Kent har framstått som den verklige veteranen i Schytts-familjen. Han gjorde sin entré i orkestern på midsommarafton 1964. Det var ett år efter första spelningen med namnet Schytts. 1962 hade bandet startat som Public Killers.

Nästan hela den långa musikaliska resan har Kent Ahlm alltså varit med. Vid sidan om spelningarna har han arbetat som musiklärare och fått igång många ungdomsband. I dag håller han på med åtta rockband!

Under fjolåret fick Kent Ahlm en gammal dröm uppfylld. Han gav ut ett soloalbum. I fem år hade han jobbat med sin gitarrplatta. Han hade med stor omsorg valt ut folkkära melodier från 60- och 70-talen. Det blev en helt instrumental platta i danstempo.

Kent Ahlm var också under fjolåret Guldklaven-nominerad i gitarr-kategorin.

Minnena från drygt fyra decennier med Schytts är rikliga.

När singeln Aj, aj, aj kom 1972 blev Schytts ett namn på allas läppar. Låten blev en landsplåga. Den är lika självklar i dag på alla spelningar som på 70-talet. En lika stor succé blev Dé é lá gott 1993.

Omfattande produktion

Många hitlåtar har presenterats efter genombrottet och skivproduktionen har varit omfattande. 26 album har getts ut under årens lopp. 29 låtar har Schytts haft på Svensktoppen.

Nu är det några år sedan det senaste albumet kom.

Nuvarande sångerskan Yeni Karlsson har hittills bara upplevt tre singlar.

Den senaste En dag, en natt med dig, där Yeni sjunger duett med Tony Johansson, gick direkt upp på första plats på internetlistan Sverige-toppen.

-Ett album är på gång. Sex låtar är inspelade. Vi räknar med att ge ut plattan i höst.

En stor omvälvning blev det när Yeni Karlsson 2003 tog plats som förste tjej vid sångmikrofonen i Schytts. Att komma in som tjej i ett band där välkända sångprofiler som Christer "Tarzan" Oxenryd och Peter Danielson funnits var ingen avundsvärd uppgift. Yeni har klarat sig bra.

Handplockad ersättare

Som ersättare till Kent Ahlm har Peter Brodin från Bollebygd handplockats. Det innebär en rejäl föryngring i bandet. Peter fyller 25 i sommar. Peter kommer från C-laget, ett litet band som hans pappa driver med inriktning på gammalt och moget. Ofta ligger jobben på dagtid. Brodin försöker nu kombinera Schytts med C-laget.

Äldst i Schytts nu är Bo-Erik Linnell, som funnits med sedan 1980, samma år som nye Peter Brodin föddes.

Brodin har tillsammans med sångerskan Yeni Karlsson och keyboardisten Conny Haglund, som gjorde entré för ett par år sedan svarat för en markant föryngring av Schytts. Näst äldst efter Linnell är relativt nye trummisen, andresångaren och låtskrivaren Tony Johansson, 42 i år.

Roland Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.