1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Hälsingland väntar på Hollywood

Glöm Trollhättan. Bollnäs är Sveriges nya filmmetropol. Snart börjar inspelningen av amerikanska versionen av Stieg Larssons succéroman "Män som hatar kvinnor". (TT Spektra)
Nyheter • Publicerad 1 september 2010
Foto: 

Glöm Trollhättan. Bollnäs är Sveriges nya filmmetropol. Snart börjar inspelningen av amerikanska versionen av Stieg Larssons succéroman "Män som hatar kvinnor".

Hollywood-stjärnorna Daniel Craig och Rooney Mara. Den Oscarsnominerade regissören David Fincher. Alla är de på väg till Hälsingland.

Det har spekulerats i var den amerikanska versionen av Stieg Larssons storsäljare "Män som hatar kvinnor" ska spelas in. TT Spektra kan nu avslöja att det amerikanska filmteamet kommer till Sverige under hösten. Region Gävleborg ska i nästa vecka diskutera hur de ska möta anstormningen från Hollywood.

Delar av "Män som hatar kvinnor" kommer även att filmas i Stockholm.

Totalt planeras 31 dagars filminspelning i Stockholm.

Den svenske producenten Malte Forssell är David Finchers man i Hälsingland. Han bekräftar att han varit i trakterna kring Bollnäs för att leta efter inspelningsplatser, men är förtegen om exakt var och när inspelningen börjar.

För filmbolaget Sonys räkning har han och kollegan Ola Rutz ansökt om bygglov för filmens kulisser hos byggnadsnämnden i Bollnäs kommun.

I Segersta söder om Bollnäs har producenterna hittat den bro som är central för intrigen i Stieg Larssons första Millennium-roman. Platsen är så viktig att regissören David Fincher rätt och slätt bygger hus, båthus och bryggor bredvid bron för att få rätt miljö till filmen.

Enligt honom börjar filminspelningen i Hälsingland mot slutet av september. Då ska den del av bokens handling som utspelar sig på 1960-talet filmas. I november kommer Hollywoodstjärnorna tillbaka för att filma nutida scener.

Flera andra personer anger samma period när TT Spektra frågar om filminspelningen, men Sören Staermose som har huvudansvar för den svenska delen av filmproduktionen vill inte kommentera de uppgifterna.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.