Gränserna mitt ibland oss
l Gränser
-Bussutställning i Hoglandspark, Karlskrona
-Fotografier och diskussionsunderlag
-Riksutställningar och Forum för levande historia
l Thorbjörn Frennesson
-En sista utväg
-Fotografier
-Tyska Kyrkan, Karlskrona
-Fram till och med 16 november
Den 20 mars 1995 fick flyende bosnienkroater från Bosnien som sökt skydd i Sverige, ryktesvägen höra att att de kanske skulle avvisas från Sverige. De sökte då skydd i Tyska Kyrkan i Karlskrona.
Här bodde män, kvinnor och barn, som mest 120 personer, i fjorton dagar under påfrestande väntan, innan de vågade återvända till förläggningen i Karlskrona.
Händelsen visar på en liten del av ett omfattande flyktingdrama i vår tid. För den enskilda människan stort och kanske livsavgörande.
Den som besöker Tyska kyrkan denna vecka blir påmind om vad som hände genom Ronnebyfotografen Thorbjörn Frennessons bilder som hänger på kyrkoväggarna.
Mättade bilder där kyrkobänkarna är fyllda av sovande människor, smala tunna barn som äter soppa på papperstallrikar i kyrkan, en pojke som leker med en lastbil framför altaret, en kvinna som brutit ihop och gråter, glädjebesked för människorna, kanske från Josip Jakesevic, talesman för flyktingarna. Fotografierna visar människor i flykt, en av krigets många grymma konsekvenser.
Om du efter kyrkans utställning går till Hoglands park i Karlskrona och besöker utställningsbussen får du se andra sidor av kriget, hur människor ställs mot människor också i fredstid, hur gränser mellan människor dras, hur maktmissbruk och fanatismen utvecklar motsättningar mellan människor och vilka konsekvenser det får.
Utställningen i bussen har skapats av Riksutställningar och Forum för levande historia. Forum för levande historia har nyligen blivit en statlig myndighet.
Heléne Lööw är överintendent. Hon har forskat mycket på nazismen. Framför allt har hon intresserat sig för den svenska nazismen och de svenska ungdomar som ansluter sig till olika organisationer med nazistisk ideologi. Forum för levande historia gjorde foldern. Detta ska ni inte glömma, med bilder från Förintelsen.
Utställningen i Hoglands park pekar på några av de faktorer som skapar vår identitet som kultur och normer, styrelseskick och lagar. Här finns ett flertal fotografier tagna av kända fotografer som Lars Tunbjörk, Christer Strömholm och fotografer från den internationella fotografgruppen Magnum.
Detta är den första vandringsutställningen som gjorts av Forum för levande historia. Myndighetens uppgift är att öka kunskapen om Förintelsen och andra brott mot mänskligheten. Den ska vidare finna pedagogiska metoder för att sprida information. Hos Forum för levande historia finns också ett referensbibliotek med facklitteratur, skönlitteratur, filmer och över hundra videofilmade intervjuer med människor som på något sätt upplevt Förintelsen.
Stadsbiblioteket i Karlskrona har lagt böcker i sitt skyltfönstret mot Borgmästargatan som berör flyktingskap och gränsdragningar.
Utställningsbussen far på måndag vidare till Göteborg och ska sedan fortsätta till aderton andra orter i Sverige, dock inte mer i Blekinge.
Flera hundra ungdomar har besökt utställningen under veckan i Karlskrona.
Jane Betts